2020-09-28
📌 上林茶舍~上環太平山街附近真係有好多靚靚cafe😍而且充滿藝術氣息上次去Gwee就發現到呢間日式純白茶舍🇯🇵環境佈置休閒舒適 裝修簡約採光度十足 給人恬靜嘅感覺😌不過舖頭偏細 座位不多吧枱位亦可以觀賞沖茶過程 同店員交流茶葉心得🤩入邊嘅小木枱多人嘅話都會感到侷促🧐不過都有室外嘅座位 只不過天氣太熱坐唔耐小店主打手沖茶藝 有多款茶葉挑選亦有窩夫同吐司嘅甜品 食物選擇不是特別多可以同三五知己過嚟嘆杯茶 傾吓計~1️⃣ 士多啤梨窩夫配雪糕 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 (𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗦𝗲𝘁) $𝟭𝟬𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢款甜品賣相吸引精緻 窩夫即叫即整😍亦可選草莓味或香蕉味🍓🍌雪糕今次揀咗抹茶味 抹茶味濃烈🍵不過回甘嘅味道不重同好快溶窩夫加了煉奶同草莓 草莓份量都幾多😋窩夫質感較為厚實 而且味道過甜😕Full Set咁叫有啲貴 大家可以叫半份就夠半份嘅價錢係$50 比較抵食🤣點呢個真係要盡快食 因為雪糕溶得好快‼️2️⃣ 抹茶椰奶 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢杯係
太平山街附近真係有好多靚靚cafe😍而且充滿藝術氣息
入邊嘅小木枱多人嘅話都會感到侷促🧐
不過都有室外嘅座位 只不過天氣太熱坐唔耐
小店主打手沖茶藝 有多款茶葉挑選
亦有窩夫同吐司嘅甜品 食物選擇不是特別多
可以同三五知己過嚟嘆杯茶 傾吓計~
呢款甜品賣相吸引精緻 窩夫即叫即整😍
呢杯係有漸變嘅效果 賣相超靚🤩
抹茶味香醇 帶有少少苦澀嘅味道
椰奶嘅味道反而唔突出😣
飲到底先至有少少椰奶嘅味道🤭
3️⃣ 日本白桃白牡丹 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗣𝗲𝗼𝗻𝘆 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款飲品係用咗白牡丹茶葉 再加上日本桃汁
💡整體嚟講 茶舍整體環境好愜意😽
感覺遠離繁囂 份外寧靜🌿
窩夫味道一般 不過用嚟打卡就一流🌝
日本蘋果白牡丹卻是有驚喜 味道特別
價格較為進取 覺得嚟呢到品茶就足夠了~
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 6.5/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: 上林茶舍
📍: 上環太平山街1號地下1A號舖
🔍: 11:00-18:00(Mon-Fri); 11:00-19:00(Sat-Sun)
☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie上環