2023-07-02 1299 瀏覽
舊同事約平日放工後聚舊,而同事就揀選了IFC 內的一間意大利餐廳<Isola Bar & Grill>,據聞有日落靚景亦有vibes….真適合放工後chill下😊早在book位時已request 要window seat, 餐廳亦安排好了😊 走入餐廳,是典型義大利風格的餐廳,裝修格調舒適宜人,相當唔錯,還有靠近𥦬邊的位置亦能提供給喜歡浪漫客人。景觀不錯,可以望到對面既西九龍M+….. 7點後已經有少食客,目測都有8-9張枱,大group 抑或拍拖二人世間既都有。餐廳職員大多都是外籍人士,所以都要用英文溝通。餐廳既食物種類適中,而餐牌上的食物相片係會吸引食客留意,包括我地在內。📍Masi Masianco 2021 Pinot Grigio, Verduzzo - Veneto - Italy 我地想揀啲些fruity和易入口既white wine, 經餐廳職員介紹下,亦試飲過2款就揀選它。這款白葡萄酒散發着豐富清新的酒香,而酒香中亦滲有蜂蜜的香氣,呢款白葡萄酒我嚐到酸和甜味,收尾中等,回味還可以的。📍雜錦海鮮燉湯伴珍珠麵 $298我地比幅相吸引而order,內有青口,蝦

📍Masi Masianco 2021

Masi Masianco 2021

📍雜錦海鮮燉湯伴珍珠麵 $298

我地比幅相吸引而order,內有青口,蝦,帶子和魚肉,放在蕃茄湯內烹調,湯既口感豐富和rich, 並非水汪汪的;而海鮮味道正常,放在湯中烹調,好難會唔好食。但整體(指色香和味)並非預期之內。
雜錦海鮮燉湯伴珍珠麵

雜錦海鮮燉湯伴珍珠麵

📍魚子醬黃鯧金槍魚他他配鯷魚蛋黃醬 $238

賣相可以。魚他他放在碟中央,碟旁放上蔬菜伴食。魚他他味道可以,但並不是十分有驚喜。用蔬菜伴以魚他他一齊食,幾有口感,可能蔬菜爽和脆身啦。
魚子醬黃鯧金槍魚他他配鯷魚蛋黃醬

📍黑松露牛肝菌燴飯

當大家傾得很開心果陣,呢款就上枱。可能燈光較暗,上枱時睇唔到是什麼,問過之下才知道係Risotto, 可惜賣相不甚討好😮,份量偏少。味道上,食得出牛肝菌味道,而黑松露就不太突出;濕潤道還可以,但食再尾會較乾。整體黎講,味道可以,但相對普通。
黑松露牛肝菌燴飯

📍巴馬火腿火箭菜薄餅 $238

Pizza幾有質感,薄餅餅底搓得唔錯,唔會只食到一pat粉團口感。Parma ham和火箭菜既份量比想像多,Parma ham咸咸香香,味道正常,這個pizza 會豐富了自己個胃😆😆
巴馬火腿火箭菜薄餅

📍Tiramisu

這是為我慶生,所以餐廳都有碟邊寫上Happy Birthday…..Tiramisu 味道不算太甜,食到淡淡的咖啡味,味道還ok

整體來說,餐廳氣氛不俗,亦有不錯的景觀,令客人可以輕鬆的環境用餐,所以和舊同事傾計傾到10點左右。就食物味道上黎講,不是令人驚喜,而且價錢上偏貴,有點over-priced… 或許因為是在IFC地段吧🙄

事後食評:

味道:3.0/5.0