餐廳: 大家樂
資訊:

2013-01-25 56 瀏覽
今晚為一家老人社區中心做義工演出. 完滿結束後, 一班大小義工到附近搵食. 晚上8:30正值晚餐時間, 一行十多人走到大家樂搵位. 為了幫我們可以安排同一個位置用謄, 兩位媽媽級的服務員幫大家安排座位. 又說"隨便啦", "謝謝來用膳". 嘩, 比五★★★★★級酒店還要好呀!大家樂的一哥豬扒已經要$40, 我仲食緊$28個價...看來一個月搵唔番十萬八萬都好難生存. 煎龍脷柳飯 (粟米汁)看到人家有酥皮湯, 又有點後悔叫這個平平無奇的套餐龍脷柳一條過, 煎得香脆, 啖啖肉.粟米汁裡有粟米粒同紅蘿白粒, 望落好健康. 個汁調教得OK, 唔會過稀.飯太多只吃了一半, 又有點硬.最後食埋灼豆角, 叫做樣樣都有, 唔會得肉冇菜~熱檸水的檸檬屬一般, 好想喝到一杯能令我懷念的熱檸水呀!!最後我要再謝謝服務員, 她們每一個的笑容和態度, 會令人溶化. 其實一個笑容一份親切有幾難?

煎龍脷柳飯 (粟米汁)
看到人家有酥皮湯, 又有點後悔叫這個平平無奇的套餐

龍脷柳一條過, 煎得香脆, 啖啖肉.
飯太多只吃了一半, 又有點硬.
最後食埋灼豆角, 叫做樣樣都有, 唔會得肉冇菜~

熱檸水的檸檬屬一般, 好想喝到一杯能令我懷念的熱檸水呀!!

其實一個笑容一份親切有幾難?
2013-01-24