2015-06-22
好耐冇跟團長食飯,今次嚟到銅鑼灣拜訪小丸子!吓?兩條麻甩睇咩卡通呀?哦,唔喺卡通人物小丸子,喺食得落肚嘅小丸子!原來依個小店喺大阪好出名,超過三十分店日本,依間喺海外第一間分店!咁真喺要試吓!店員見我哋兩個麻甩,又慕名小丸子而來!所以推介我哋《DIY章魚小丸子》同《滿腹套餐》,而《滿腹套餐》包括《石鍋豬肉泡菜飯》同《韓式冷麵》!因為我哋入嚟時間尚早,天都未黑,所以店內客人唔多!店員見我哋兩個麻甩佬,親自幫我哋整個《章魚小丸子》!幾驚喜喺原來依依個小丸子會喺客人面對整架!真喺估佢唔到!整依個《DIY章魚小丸子》都幾多食材同工夫!如果唔係店員幫手,我兩個麻甩都唔知點入手!《DIY章魚小丸子》食材當然有《墨魚粒》、《洋蔥粒》、《紅蘿蔔粒》、《泡菜粒》同《木魚碎》!調味嘅醬汁都唔少,當中有《大阪燒餅醬》、《沙律醬》、《油》同《紫菜粉》!一開喺需要試油溫,再試中心間位置去試做第一粒!嘩,都幾花心思個喎!中心第一粒完成咗後,就繼續整埋其他空缺嘅位!然後,再放入《墨魚粒》,因為《墨魚粒》喺最難熟!再隔一兩分鐘後,再放入《洋蔥粒》、《紅蘿蔔粒》、《泡菜粒》!依個步驟真喺快手快腳先做到!店員見半粒小丸子
DIY章魚小丸子
石鍋豬肉泡菜飯
韓式冷麵
韓式炸雞
依間主打日韓料理嘅小店,店員服務周到又有耐性,出品又頗有心思!同團長兩份,每人大約 150 蚊左右!