2016-12-13
黃埔而家開左地鐵站真係方便得多,荃灣收工過黎都係半個鐘,平時都係Aeon附近食開飯,今晚同朋友行左一少段路黎依間日本料理店食晚飯,估唔到幾有驚喜啵依度都係食丼飯為主,所以除左多人枱之外,都設有吧枱供一人座,裝修感覺都有空間感,坐得都幾舒適我地無叫到丼飯,叫左其他唔同既野食可以一齊share食<<五式刺身盛>>總共有五款刺身,每款都好新鮮,口感肥美,帶子配埋青瓜片一齊食個鮮甜味道提升左,三文魚籽放係紫菜捲住食,無需沾醬油都已經鮮味十足<<苦瓜豚肉釜飯>>店員介紹話苦瓜係來自關西,日本空運到港,苦瓜味道苦中帶甘,食落唔會太苦,飯入面加左秘製醬汁,味道微甜又有少少飯焦香,飯焦入口脆卜卜,好好味<<松葉蟹梅子海鮮鍋>>賣相相當有霸氣,松葉蟹大大隻,鮮甜得黎又啖啖肉,沾左柚子胡椒醬同特製醋汁,食落帶少少尖椒既辣味,入面仲有青口、魷魚、娃娃菜,湯底配料爽口鮮甜,味道清清地又唔會太淡<<炸海鰻天婦羅>>海鰻炸得好酥脆可口,粉好薄一點都唔厚,蘿蔔蓉加入醬汁沾住食,隔左重熱氣感
依度都係食丼飯為主,所以除左多人枱之外,都設有吧枱供一人座,裝修感覺都有空間感,坐得都幾舒適 我地無叫到丼飯,叫左其他唔同既野食可以一齊share食
<<五式刺身盛>>
總共有五款刺身,每款都好新鮮,口感肥美,帶子配埋青瓜片一齊食個鮮甜味道提升左,三文魚籽放係紫菜捲住食,無需沾醬油都已經鮮味十足 <<苦瓜豚肉釜飯>>
店員介紹話苦瓜係來自關西,日本空運到港,苦瓜味道苦中帶甘,食落唔會太苦,飯入面加左秘製醬汁,味道微甜又有少少飯焦香,飯焦入口脆卜卜,好好味 <<松葉蟹梅子海鮮鍋>>
賣相相當有霸氣,松葉蟹大大隻,鮮甜得黎又啖啖肉,沾左柚子胡椒醬同特製醋汁,食落帶少少尖椒既辣味,入面仲有青口、魷魚、娃娃菜,湯底配料爽口鮮甜,味道清清地又唔會太淡 <<炸海鰻天婦羅>>
海鰻炸得好酥脆可口,粉好薄一點都唔厚,蘿蔔蓉加入醬汁沾住食,隔左重熱氣感覺 <<朱古力蛋糕>>
細細件已足夠我地兩個人食,雪左個質感比較硬身,但食落好似真係食緊朱古力咁,味道唔會太甜同帶少少苦,同比利時朱古力味道相近,底層仲有朱古力海綿蛋糕,雙重口感 整體而言,環境同味道的確唔錯,份量比想像中大份,店員每見我地食完一道菜就會幫我地換碟,非常細心