2016-03-11
牛筋雲吞麵走蔥,本想叫牛膀,但原來無牛雜賣,只有牛肚。柱侯牛筋爽口彈彈的,柱侯醬既味道已深深刻係牛筋之中,每一口都散發濃郁而清香味道,堅好味!雖然我較愛棉滑黏口牛筋。雲吞勁大粒,餡料滿到爆開,我緊緊一啖啪到入口乍。大路蝦爽無過咸無特別,中規中矩。辣椒油唔錯,接近中辣程度又夠晒香。飲頭啖湯時腩汁清香無比,非常可口。非爽口麵條夾住靚湯衝入口,美味美味!食完晒所有食物後再飲啖湯,湯變得強烈鹼水味而黏口,放棄。突然發現所有食客只得我一個香港人,其他都係大陸自由行。隔離枱外值男女在埋怨價錢勁貴,我碗雙併都 $45,真係物價騰貴,最衰都係天價鋪租,小市民都要捱貴野啦!放工急趕去尖沙咀剪頭髮再落旺角打拳,誰知落狗屎又氣溫突降凍冰冰,即時咩心情都無晒!唔打拳喇,直接剪完頭髮返大埔飲酒啦!凍冰冰即刻想食碗熱騰騰既湯麵,巧合地行錯路經 sogo 上到地面見到麵店有位就衝入去啦。潮發?個名似層相識,上網一查,原來以前係漢口道我最愛既牛筋腩,好好味架呢!即時勾起好多畫面、回憶、舊朋友。