2017-03-26 498 瀏覽
好耐冇入馬鞍山, 所以都唔知呢個商場開咗咁多食肆, 雖然多咗選擇, 但一樣要係六點前食先安全, 一過六點就好快滿座, 有D甚至未夠六點已經排隊等位, 咁當然我地選擇咁早食, 就係唔想等位, 行哂咁多間, 最後選擇咗呢間, 因為見佢裝修都幾新淨,又夠光猛, 最重要係仲有卡位~ 入到坐低, 枱又唔即刻執, 等咗一陣再追佢先執, 入面都唔係多人, 伙計都有4-5個, 足夠應付有餘, 而且係佢地帶我地入去坐, 而唔係我地自己靜雞雞入去咗, 咁都唔招呼? 睇佢餐牌, 種類唔多, 但每種都有幾個選擇, 加埋可以算係多掛? (對於我地未食過的人嚟講), 所以都叫咗一個麵一個飯, 再加佢招牌餃子~唔知係佢廚房唔夠人定慢工出細貨, 等咗都起碼五分鐘, 先嚟個餃子, 之後果D都隔咗好一陣子先上, 我地冇所謂呀~ 2個人坐張4人位, 又冇人搭枱, 又唔趕時間, 咪等佢慢慢上~  滑蛋吉列豚扒手鍋 其實即係普通鍋, 不過佢個鍋有手柄咁解, 都係成set咁上, 我地由得佢滾起, 然後先落蛋, 再由佢煮, 因為我地唔食生蛋/半生熟的蛋, 所以都係煮到佢變老蛋同收乾d水先食, 估唔到佢個火又煮到剛剛好就完咗

滑蛋吉列豚扒手鍋
 其實即係普通鍋, 不過佢個鍋有手柄咁解, 都係成set咁上, 我地由得佢滾起, 然後先落蛋, 再由佢煮, 因為我地唔食生蛋/半生熟的蛋, 所以都係煮到佢變老蛋同收乾d水先食, 估唔到佢個火又煮到剛剛好就完咗, 簡直完美, 到我地食時又唔會凍咗, 但又唔會煮到完全乾哂水~
 雖然係叫吉列豬扒, 但始終有汁煮住, 所以d吉列皮都淋哂, 係就係冇咁好口感, 但冇咁熱氣囉~ 味道都唔差, 而且塊豬扒都幾有口厚, 厚得嚟又唔會好un, 易咬得嚟又有質感, 同埋都好juice~
 個飯係珍珠米, 夠哂飽肚, 兩個人share食就最好, 唔會太飽, 不過就冇幸試佢個麵豉湯, 只係打開聞過幾香, 又有d豆腐粒, 因為個侍應太快手收咗, 我又食緊嘢, 即刻吞完叫住佢都聽唔到, 我地目送佢走..........

芝士餃子
芝士餃子
基本上每個主食都可以加錢配元祖餃子, 但其他要補返差價, 都抵過正價叫~
芝士唔夠濃味, 入口好粘牙, 個餃子唔夠飽滿, 不夠個皮夠薄, 餡料雖然有我唔鍾意食的韭菜, 但佢好細粒好爛, 所以我都接受到~

和風炸雞醬油拉麵
 係雞扒來的, 但冇沾粉炸, 所以塊雞皮都有d脆口, 平時d雞皮我係唔會食, 但佢又唔肥, 又少少香口, 所以我都食哂, 而且d雞肉又唔會有雪味, 雖然未至於好有雞味~
 不過個麵唔差, 幾彈牙, 連對麵好執着的老公都話好食, 咁就證明係唔差啦~
 個湯底話係醬油, 但都要用豬骨去餚, 個menu仲寫明用上等豬筒骨, 日日新鮮餚製, 雖然我唔覺好濃豬骨味, 而且個色都係似醬油啡色多過豬骨的奶白色, 起碼飲完唔會口乾口渴~

飯前見到做會員只需食滿一百蚊, 我地諗住唔好味就食完算,  好味就做會員, 雖然唔係成日嚟食, 最終當然做咗會員啦~ 就算唔嚟呢間食, 都有其他分店嘛~

如果想改善流量, 就應該改善呢度的服務, 執枱唔夠快, 對於食完唔走果d, 仲不停幫佢斟水, 搞到門口大排長龍囉~ 呢d一定唔會發生响茶餐廳身上~
2016-07-30