2022-02-17
🇹🇼🦜早起的鳥兒有蟲吃。人氣小店台式蛋餅😋🫔🍴叄瘋📍鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖我素來愛吃台灣蛋餅,可惜香港早餐時段有蛋餅供應的餐廳不多,大部份更是11點先開門😵😵由於今日下午有豐富節目😆😆,但又好想~好想~食台灣蛋餅做早餐,所以今朝就入咗鴨脷洲🚗,一試人氣小店- 叄瘋的台式蛋餅😋😋😋😋上網睇餐廳經常要大排長龍,所以我哋早上9:30去到都好驚要排隊😖😖幸好,果真是早起的鳥兒有蟲🐛吃。餐廳只得1️⃣-2️⃣台客人,可以揀個靚位坐😝😝🔅 肉鬆芝士蛋餅蛋味好重,肉鬆芝士配上甜甜地的醬油膏,幾好食,有地道台式早餐店的風味🇹🇼但入口有少少🤏鬆散,不夠結實飽滿🤭🔅 嫩菠菜雜菌奄列配多士多士好香脆,奄列熱辣辣👅菠菜好甜,加埋d菇爽口,令口感更豐富👍🏻🔅 叄瘋冷泡茶 $50 🍵冷泡茶是玻璃樽仔茶,冷泡茶入口清淳,有回甘😌樽上有鴨脷洲街渡碼頭的圖案,好有特色⛵️餐廳另外會提供小石杯,俾食客慢慢品茶🍵🐷🐷整體評價:由於時間尚早所以人不多,用餐環境好舒服😌😌加上位於鴨脷洲大街,令人有點小旅行嘅感覺🗺🇹🇼至於台式蛋餅,味道🆗,如果早餐想食蛋餅,可以一戰🥷🏻但依網上所說,其他時段應該會大排長龍,加上晏啲嘅話
🍴叄瘋
📍鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖
🔅 肉鬆芝士蛋餅
蛋味好重,肉鬆芝士配上甜甜地的醬油膏,幾好食,
有地道台式早餐店的風味🇹🇼
但入口有少少🤏鬆散,不夠結實飽滿🤭
多士好香脆,奄列熱辣辣👅
菠菜好甜,加埋d菇爽口,令口感更豐富👍🏻
🔅 叄瘋冷泡茶 $50 🍵
冷泡茶是玻璃樽仔茶,冷泡茶入口清淳,有回甘😌
樽上有鴨脷洲街渡碼頭的圖案,好有特色⛵️
餐廳另外會提供小石杯,俾食客慢慢品茶🍵
🐷🐷整體評價:
由於時間尚早所以人不多,用餐環境好舒服😌😌
加上位於鴨脷洲大街,令人有點小旅行嘅感覺🗺🇹🇼
至於台式蛋餅,味道🆗,如果早餐想食蛋餅,可以一戰🥷🏻
但依網上所說,其他時段應該會大排長龍,加上晏啲嘅話,市區的台式蛋餅店都開門啦!要排隊就未必值得了🤔🤔