2017-12-09
話咁快就年尾, 又係一年一度我最喜愛既節日(聖誕節)即將來臨原來有d餐廳已經推出咗聖誕餐日本菜同聖誕節都係最喜愛的早前睇完媒體報導後, 身邊人都話想去試下是晚來到只是6:45pm, 已很full, 幸好是最後2位入得去, 唔使等位圖中是等人群離去才影到的餐廳不會很大, 但佈置得很有日本及聖誕氣氛各式各樣都很細心就連餐具都很別緻, 筷子托是隻貓貓來的, 很可愛而其他都是河豚系列, 很統一有強迫症的我, 睇落很順眼, 很舒服睇過Menu後, 先來一客開胃前菜 - 胡麻醬蕃茄沙律成個沙律都好fresh好juicy, 味道夠, 豆腐又夠滑開過胃後, 咸食也陸續上菜啦 串燒(牛舌+大白鱔)鱔很肥美, 也是厚切的, 每口都很多肉, 都很juicy牛舌也不過不失兩者比較下, 平日很喜歡牛舌的, 都要選大白鱔 (推介喔)然後再來一客小食 芝麻雞翼勁香勁脆口, 身邊人唔太吃熱氣食物都食咗2隻, 新鮮熱辣即炸, 加埋芝麻粒更香口主角出場啦滿滿幸福海膽丼 係聖誕限定呀!!又係成set餐廳都襯過哂, 連托盤的木板都是聖誕樹形黎架~未食先興奮, 呢舖真係要相機食先, 呃下like都要啦~肥肥的雪人, 盛裝住成板
日本菜同聖誕節都係最喜愛的
早前睇完媒體報導後, 身邊人都話想去試下
圖中是等人群離去才影到的
餐廳不會很大, 但佈置得很有日本及聖誕氣氛
各式各樣都很細心
就連餐具都很別緻, 筷子托是隻貓貓來的, 很可愛
而其他都是河豚系列, 很統一
有強迫症的我, 睇落很順眼, 很舒服
睇過Menu後, 先來一客開胃前菜 - 胡麻醬蕃茄沙律
成個沙律都好fresh好juicy, 味道夠, 豆腐又夠滑
串燒(牛舌+大白鱔)
鱔很肥美, 也是厚切的, 每口都很多肉, 都很juicy
牛舌也不過不失
兩者比較下, 平日很喜歡牛舌的, 都要選大白鱔 (推介喔)
然後再來一客小食
芝麻雞翼
主角出場啦滿滿幸福海膽丼
係聖誕限定呀!!
又係成set餐廳都襯過哂, 連托盤的木板都是聖誕樹形黎架~
未食先興奮, 呢舖真係要相機食先, 呃下like都要啦~
肥肥的雪人, 盛裝住成板海膽,
曾經我睇杜x風嘅日本旅遊節目, 佢話海膽點樣睇唔新鮮
首先睇佢嘅色澤啦, 開始變黑就唔新鮮
另外, d海膽好似雪榚溶化咗咁, 睇唔到海膽本身既紋同形狀都係唔新鮮
一睇呢度嘅海膽, 完全無呢個問題
所以趁新鮮要即刻解決佢
呢個聖誕限定海膽丼仲包括埋呢碗每粒都脹卜卜嘅三文魚子
未食都已經覺得幸福啦, 你話係咪先
三文魚子都好新鮮架, 唔會dry, 仲有少少黏黏地咁
其實呢個set除咗呢2樣海鮮外, 仲有海膽下嘅香蔥碎吞拿魚腩, 超豐富! 雖然飯唔會話好多, 基本上是配料多過d飯, 全部都好鮮味~
最初是分開佢地黎食, 到最後我自己大雜繪, 一次過食均3款新鮮食材
真係好幸福呀~ 另外身邊人話怕我唔夠飽, 再加多份脆炸軟殼蟹飯卷
沙律醬都幾多, 面頭仲加埋脆卜卜更有口感既飛魚子
軟殼蟹都唔會淋
唔怪得呢間餐廳, keep住好多人黎, 到我地走時, 都仲有人等緊位架
因為佢既食材真係新鮮好味, 就算唔係太就腳, 都會吸引到好似我呢d人突登過黎幫襯
加上店內既別緻擺設, 都係一個吸引點
食日本新鮮食材, 唔使一定要飛過日本
黎呢度頂住檔先