2021-07-14
由於新冠肺炎疫情還險峻,最近都間斷出現變種病毒的cases,所以我和爸爸盡量喺屋企叫外送早餐及午餐和自己煮晚飯食。今朝阿爸想食粵式點心,我就用Deliveroo叫咗呢間喺大圍很多年歷史的馳名沙田雞粥乳鴿的飯店的早餐點心吃👇1. 百花釀魚肚$40,有三件,魚肚質素非常之好,蝦膠新鮮爽口彈牙但係唔會有食用梳打粉味或者鹼水味,蝦膠表面仲黐咗啲蟹子!2. 叉燒包$30,有三隻,雖然係細細隻,但係味道很好,嗰個中式包皮唔黐住啲牙嘅!啲餡唔會死甜,有叉燒的香味!3. 五柳炸雲吞$30,有三隻,飯店員工很細心,用張花邊紙墊盒底,啲炸雲吞好鬆脆,入面啲蝦餃餡好鮮甜,五柳汁雖然係冇渣嘅,但係食到五柳汁嘅酸甜香味。4. 時菜鯪魚球$30,好好味!首先真係有津白菜墊底蒸,啲鯪魚球有落陳皮的,成本變咗貴咗!最緊要係唔會好似一般酒樓嗰啲咁咁鹹,啲朋友話一般係因為啲鯪魚肉唔夠新鮮先至落咁多鹽。不過我要用屋企啲胡椒粉加落去,生抽是有提供的!服務費兩蚊唔知點收,免運費因為入咗Deliveroo會,每月都比月費。今朝送餐的是一位女車手,好有禮貌!我一打開門就叫我早晨!👍
今朝送餐的是一位女車手,好有禮貌!我一打開門就叫我早晨!👍
叉燒包
百花釀魚肚