2023-04-21
呢間餐廳主打海鮮粥底蒸氣火鍋🍲,有唔同嘅海鮮套餐可以揀,揀完套餐之後,店家先喺魚缸度撈起啲海鮮,夠晒生猛新鮮!佢有唔同價位嘅海鮮套餐可以揀,人均低至$369已經有鮑魚、蟹、刀貝蚌🦪呢啲高質海鮮,最基本嘅套餐都已經有八款海鮮,一次試過曬佢!一坐低,店員會簡單介紹吓餐牌嘅海鮮,仲會即時用埋個蒸氣火鍋,蒸一蒸啲餐具消毒一下♨️~每道菜都會有店員親手幫你主理,逐樣逐樣向我哋介紹,每樣食材精嘅時間都唔同,佢每一款幫我哋慢慢蒸,由淡味開始食起,十足十海鮮版嘅omakase!每個套餐都會包個粥底,粥底吸收晒海鮮同肉嘅鮮味,超級鮮甜又綿密,記住留返個肚食粥!------------------------------🦐◖包羅萬有海鮮二人套餐◗ $999 兩位用呢個套餐總共有十八款品項,除咗基本要有嘅海鮮,仲多咗啲肉類嗰啲~逐樣逐樣海鮮食完,先至到肉類,到最後再食菜。蒸嘅時候啲海鮮嘅精華滴晒落個粥底度,留返最後先食,鮮味十足!所以記得唔好食太飽,留返個胃到最尾食返幾碗粥!🤣🦀海鮮類▪️野生膏仔蟹:有好多蟹膏,而且蟹肉都唔少▪️太平洋饅頭蟹:第一次試饅頭蟹,佢係深海蟹,係繁殖季節先會出淺海,比較罕有呢~味道鮮甜
🦐◖包羅萬有海鮮二人套餐◗ $999 兩位用
🦀海鮮類
▪️野生膏仔蟹:有好多蟹膏,而且蟹肉都唔少
▪️太平洋饅頭蟹:第一次試饅頭蟹,佢係深海蟹,係繁殖季節先會出淺海,比較罕有呢~味道鮮甜但係肉嘅份量唔算多
▪️野生琵琶龍蝦:店員話呢個係時令海鮮,貨量俾龍蝦仲少,今次嚟到有貨即刻試一試佢睇,超級鮮甜肉質好彈牙,推介!
▪️台灣九孔鮑魚
▪️日本野生大赤蝦
▪️紐西蘭刀貝蚌:大大隻貝類,肉質好爽脆清甜
▪️大西洋野生青口
▪️黃金翡翠螺:翡翠螺夠大隻,但肉質比較韌有啲難咬
▪️韓國釜山珍珠蠔:好鮮甜好creamy,海水味啱啱好
🐂肉類
▪️黑安格斯牛肉
▪️濟州黑毛豬肉:豬肉味香濃,就咁蒸都已經好夠味,帶少少油脂嘅甘香
▪️無激素蟲草花雞件
▪️芝心小籠包
▪️星爺爆漿瀨尿牛丸
▪️蟹仙蝦蟹棗:鮮味濃郁,彈牙,但略嫌調味甜咗少少
▪️豬骨濃汁貢丸
▪️有機蔬菜籃
🥣椰汁燉雪燕
食到勁飽之後,準備埋單,店員送上兩碗椰汁燉雪燕糖水,微甜,雪燕煮得軟爛,養生滋潤!
🌟 Encore指數:8.5/10