2023-06-05
尖沙咀是我經常去逛的地方 有大型商場 也有隱世小店各適其適應有盡有 今次餐廳位於H Zentre 地點旺中帶靜 我哋食完仲喺海旁星光大道行咗一陣 吹下海風 睇下夜景餐廳正門係一幅酒牆放上各種日本清酒木系主題設計 高雅有品味 座位寬敞前菜是赤水母配昆布 炸蟹仔 枝豆水母爽口彈牙 口感特別 作為前菜十分開胃 炸蟹仔一啖一隻香脆可口加上枝豆 不錯配搭7款刺身九洲大分剝皮魚 可以吃出其清爽 卻又帶點豐腴潤澤的口感岩手縣真蠔 這個蠔的確唔錯 蠔味夾雜天然礦物口味取得一個平衡剛剛好Bb銀雪魚肉質肥美 帶魚油香 口感滑溜細嫩 伴自家味噌醬師傅刀工細膩 對一些細微的地方也會執著堅持做好 的確值得一讚北海道紫針海膽 好有驚喜 海膽係原個上海水味濃郁 吃落回甘中拖竹炭鹽 中拖羅本身魚味濃沃 只需加上少許竹炭鹽 已經帶出魚肉鮮味炙燒大拖羅 表面經過炙燒 入口有微微焦香大拖豐富魚油滲落紫菜 魚油香味在口腔內縈繞北海道毛蟹 拆了肉的毛蟹啖啖鮮味 混合蟹膏一齊食 令味道進一步提升2和食海膽醬雪長蟹腳 非常肥美的鱈場蟹腳 就好像以前喺北海道品嚐的味道櫻花蝦天婦羅 南瓜蕃薯蘆筍 這個的確處理得很好 炸得香脆爽口 完全
餐廳正門係一幅酒牆放上各種日本清酒
中拖羅本身魚味濃沃 只需加上少許竹炭鹽 已經帶出魚肉鮮味
炙燒大拖羅 表面經過炙燒 入口有微微焦香
大拖豐富魚油滲落紫菜 魚油香味在口腔內縈繞
2和食
櫻花蝦天婦羅 南瓜蕃薯蘆筍 這個的確處理得很好 炸得香脆爽口 完全沒有一點油膩
6壽司
鳥貝壽司 師傅將鳥貝一拍 肉身立即捲起 可見非常新鮮 這個鮮甜味絕對不簡單
富山白蝦壽司 一顆已包含多隻白蝦 白蝦非常新鮮 有淡淡的甜味 而且越吃越濃郁 非常美味
深海池魚壽司
希靈魚壽司 和一般食開的不同 這個是新鮮的 平時比較少食到 可說是同類與中最好味的
海鰻壽司 肉身軟綿綿 味道非常香濃
北海道赤海膽 分量的確誇張 幾倍的厚度 海膽味道濃沃 很高質素
最後還有 麵豉湯 抹茶奶凍
這個奶凍是自家製 甜品都整得好好食 一餐飯可以滿足好多個願望😆