2017-10-11 421 瀏覽
喺太子食完點心,見時間尚早,決定去旺角逛逛。友人說要帶我去旺角中心吃綿綿冰,吓,旺角中心!那個商場不是專賣衣服鞋物的嗎?原來友人所講的就是這間開喺二樓嘅立食甜品店「翟道翟棉棉冰」。據說老闆曾經在泰國工作旅行,留意到當地很流行吃芒果糯米飯綿綿冰,所以回港後便照辦煮碗。招牌棉棉冰選擇不多,只有三款口味,包括有芒果糯米飯、榴槤糯米飯和泰式奶茶紫米。不過飲品選擇就非常豐富,有奶昔系列、梳打系列和泰式系列。友人想試賣相煞食嘅芒果糯米飯綿綿冰 ($48),而我就揀咗杯以阿姐首歌命名嘅迷人 Pink Lady ($28)。購票後,見店主拿出一個黑色的特製膠碗,底層先墊威化脆脆,然後鋪上糯米飯,接著加入芒果粒,再刨上用芒果汁及泰國椰奶混合製作的冰底,最後就在頂層唧上椰子忌廉及灑上綠豆邊,綿綿冰便大功告成。拍過照後,急不及待,馬上舀起試試,入口綿密幼細,近乎即化,而且椰奶味道好香濃,甜度亦剛好。至於芒果方面,分量亦十足,食落清甜,不會太膩滯,而且切得夠曬大粒,配煙韌又有斑蘭香嘅煙燻糯米飯吃,口感豐富。至於杯色澤粉紅嘅迷人 Pink Lady,其實是泰國街頭常見,俗稱紅水綠水的飲品,味道似奶昔,甜甜地,行

至於杯色澤粉紅嘅迷人 Pink Lady,其實是泰國街頭常見,俗稱紅水綠水的飲品,味道似奶昔,甜甜地,行到攰用來解吓渴都唔錯。下次嚟開旺角,會再試吓其他款式嘅綿綿冰。
2017-10-09
$38 (宵夜)