2023-04-24
📍上環差館街喺上環站向半山方向往上行5分鐘,就搵到呢條街,原來呢條街都幾多野食,有西式、茶餐廳,今日想慢活同飲咖啡嘅我哋就揀咗去呢間Cafe☕️ 食物:1. 全日早餐 - $138最有驚喜嘅係腸,係一款特別,有少少芝士嘅芝士腸; 沙律菜好fresh,唔苦,同酸度啱啱好嘅沙律醋好夾;牛角包好鬆軟。磨菇,配黑松露醬嘅蛋,蕃茄亦不過不失。總括嚟講,All day breakfast嘅每一種食物都好味,我哋全部食晒😋2. 蒜香蝦鯷魚扁意粉 - $128大蝦好新鮮,意粉調味適中,唔會太淡味又唔會太咸。不過略嫌意粉偏硬,但喜歡有口感嘅意粉嘅人會鍾意。3. 英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 - $58友人同我都好鍾意食scones,我地揀左原味同伯爵茶味,兩款味道我地都好鍾意。呢度嘅scones唔會太硬或者太乾,原味亦唔會太重牛油味,有外脆內鬆化嘅感覺。最特別係個醬,唔係傳統嘅Jam/Cream,而係玫瑰蜂蜜堅果醬,真係食到粒粒堅果,帶點微酸,同scones好夾。下次會試埋宇治抹茶配朱古力粒口味。4. Flat white & Cappuccino - 各$40咖啡唔會太甜,豆種亦唔係帶酸嘅咖啡豆,好啱友人同
☕️ 食物:
1. 全日早餐 - $138
2. 蒜香蝦鯷魚扁意粉 - $128
3. 英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 - $58
咖啡唔會太甜,豆種亦唔係帶酸嘅咖啡豆,好啱友人同我嘅口味。
🏘️ 環境及服務:Cafe內環境好舒服,乾淨,有唔同壁畫打卡,室外都有兩張枱,天氣好可以坐室外。呢度個洗手間亦好乾淨😃
最後,值得一提嘅係,呢度嘅員工態度好好,非常友善,服務好有效率,但餐廳不設加一服務費,讚👍🏻
下次經開上環我都一定會再番黎,上班一族都可以考慮lunch time黎食個pasta,或者tea time黎食個scone,嘆杯咖啡,Chill下~