2016-11-21
自從唔係港島返工 都冇行過謝斐道一帶。呢頭比較多平野食,岩曬得一個鐘lunch ge打工人士,快快趣又唔貴,所以一至五lunch time都幾多人。今次同朋友星期6行街搵野食,見到係新開(離開港島返工之前冇見過),就入去試下。店舖相比其他餐廳黎講唔大,不過乾淨舒服又唔逼。野食ge選擇唔多,不過夠特色,至少好過普通茶餐廳唔開眼睇menu都估到,咪又係個幾樣野食... 好想試鮮忌廉雞湯,不過今次撞唔岩時間,唯有下次先食過啦! 最後叫左午2 同午5朋友好鍾意食咖喱,所以叫左吉列龍脷鮮香茅咖喱飯 $56。佢話聞到又食到咖喱香辣味,不過係少少辣唔係好辣,似日式個隻。我覺得其中一樣值得欣賞ge係飯,唔知點解我近日出去食飯,好多時都食到好淋、糊仔咁似埋一舊舊... 可能係最近食個d大部份都係咁,太耐冇食過好似呢間咁d飯一粒粒挺身,感動我就食有脆脆午餐肉呢個蕃茄湯通粉。其實覺得$46食個茄通+多士炒蛋+野飲,有d唔抵。不過望落平平無奇,但其實個湯杰身架! 仲要茄茸鋪面,好濃,完全唔係羅宋湯底加幾粒蕃茄ge感覺,我呢個蕃茄愛好者自覺冇叫錯! 「脆脆」我估係煎過ge意思,係有煎過,不過加左湯未係好食得出「
新開冇幾耐,襯未係好多人發掘到呢間野,好去試下啦! 平時係灣仔食開lunch個幾間,普普通通冇咩特別,都係差唔多價錢架啦!