2015-09-30 465 瀏覽
又到月尾,同朋友想出街食飯又唔想太高消費,所以一直由尖沙咀行到佐敦睇下有咩平野食。行到佐敦地鐵A出口附近見到有好大個banner新新張優惠半價,包括大阪燒,甜蝦等等,賣相吸引都只係廿幾蚊,所以就入去試試。入到七福神,我地兩人被安排坐於卡位,十分舒服,侍應亦主動介紹優惠及加水,令我對呢間餐廳既印象不錯。八品刺身盛合-$238 (三文魚,油甘魚,吞拿魚,八爪魚,北寄貝,帶子,海膽,甜蝦)二百幾蚊有咁多種刺身,我同朋友都忍唔住要試一試。刺身盛合既賣相精美,每種刺身都有三片,並提供紫菜比你包住海膽同食。刺身比想像中厚,店家並唔會因為價錢咁抵而切薄d,所以刺身咬落非常有口感。個人最鐘意油甘魚刺身,甘香肥美,而海膽亦沒有腥味,值得一試!串燒5品盛盒 $68一定要讚既係呢度既串燒燒得十分出色,特別係豬頸肉同雞翼,兩者都做到外層香脆,但內裡仍能保持肉汁,豬頸肉更是爽口彈牙,帶有咸香,所以我同朋友都忍不住叫左梅酒來配串燒!芝士鐵板燒豆腐 $46燒豆腐香脆既外層上佈滿半溶既芝士,當夾起一件既時候有牽絲既效果,令我非常興奮!豆腐內層十分滑溜,一半豆腐一半芝士一齊食口感同味道都很出色!芝士焗蠔 $20 一隻我
八品刺身盛合
串燒5品盛盒
串燒5品盛盒 $68
芝士鐵板燒豆腐 $46
芝士焗蠔
芝士焗蠔
芝士焗蠔 $20 一隻
我呢個芝士怪見到咁抵既芝士焗蠔點可以唔叫呀!本身對廿蚊一隻既焗蠔都無咩期望,但估唔到咁大隻同落足料!面層既芝士被焗至金黃色,掀起芝士,內裡既芝士汁混入了不少煙肉碎,未食蠔就已經好滿足!焗蠔既火喉控制得好好,處於剛剛熟既狀態。
菠蘿雪芭
菠蘿雪芭 $48
雪芭放於菠蘿內,好啱相機食先既朋友。雪芭一上枱既時候較硬,建議先閒置五至十分鐘先食,菠蘿味道最適合食太飽又要食甜品既我,酸酸甜甜,菠蘿味道突出,食完反而少左飽滯感。
呢間日式餐廳既性價比真係好高,如果你出去旺區想坐得舒服又想慳住個荷包,呢間真係一個唔錯既選擇,百幾二百蚊一個人包你食到好飽。

2015-09-24
串燒5品盛盒