2016-09-06
0係九龍城食糖水,心入面都係果幾個選擇。點知今日行行下,竟然比我發現另一間唔多起眼既小店。我同朋友仔都比店入面特別既環境吸引左入去,店內既格調好清新好繽紛。牆都係以鮮色為主,貼滿左好多甜品既相片。我地坐低後一睇餐牌,價錢令我地好驚喜。雖然座落旺區,但價錢係小區街坊價,而且選擇唔少。我地四個人,但係叫左五樣野食,每人一碗加一個綿花冰。《法式燉蛋》我唔想食凍野,揀左法式燉蛋。上枱時熱辣辣,好香!輕輕篤落去,面頭有少少焦糖,燒得好脆好成功。試一啖燉蛋,好滑好creamy,口感一流。味道方面,有好香濃既蛋香,少少甜,仲有少少香油味,味道豐富有層次。《椰汁冰紅豆芋圓西米》啊妹不嬲鍾意食芋圓,去親台灣都食唔停。香港唔多地方有得食芋圓,佢一見到就好開心喇。呢度既芋圓好足料,有好多唔同既配料,一d都唔單一。試左一啖,芋圓好Q彈,西米爽滑,最特別係佢地配左少量椰汁冰,令到口感又多左一個層次。《番石榴綿花冰》綿花冰冰涼軟綿綿,但一定要快食,溶左又唔好食喇。番石榴味道突出,配料足,鍾意食冰野既話,算係唔錯既選擇。整體黎講,選擇多,用料足,味道唔錯,價錢非常相宜。服務環境都令人覺得舒服,值得一去。
我地坐低後一睇餐牌,價錢令我地好驚喜。雖然座落旺區,但價錢係小區街坊價,而且選擇唔少。我地四個人,但係叫左五樣野食,每人一碗加一個綿花冰。 《法式燉蛋》