旺角食肆林立,但好食嘅糖水舖竟然真係少之又少,要行到廣華醫院附近先見到有幾間🥹大部分都好單一食刨冰、芋圓等等。當晚同朋友一行5人係附近女人街大排檔食完晚餐,想近近地食中式糖水,就十分推介呢間👍🏻呢間糖水舖顧名思義主打懷舊系列,有芝麻糊、杏仁茶燉雙皮奶、湯圓等等;夏天就啱囇果肉爽冰系列,例如呂宋芒果、龍眼冰同椰汁木蓮凍(質感似仙草凍)。杏仁茶燉雙皮奶 (熱)($49)我自己就嗌咗招牌 杏仁茶燉雙皮奶,有點點杏仁香味,食落香滑唔太甜,美中不足嘅係做唔到雙皮奶應有質地,比較似普通蛋白杏仁茶。如果食完晚飯正餐想同朋友聚多陣,食少少野就啱囇😋相比其他糖水唔會太滯,係健康之選。椰皇桃膠燉雙皮奶(凍) ($67)市面上有關椰皇嘅甜品都唔平,係旺角食到呢個價錢不過不失,味道方面因為嗌咗凍食,本身唔期待有椰皇香味,好彩雙皮奶有質感、有彈性,桃膠令雙皮奶更有口感,值得一提,鋪頭用料新鮮,令椰皇果肉都可以掘出嚟食🤩

杏仁茶燉雙皮奶 (熱)($49)

椰皇桃膠燉雙皮奶(凍) ($67)
招牌杏仁茶燉雙皮奶(熱)  x  椰汁桃膠小芋圓木蓮 (凍)  x  椰皇桃膠燉雙皮奶(凍)
2024-05-15
$60 (宵夜)