2018-02-21
大年初一拜完年, 睇埋超爛賀歲片一家人齊齊食餐好嘅7, 8點嚟到, 冇預先book位, 竟然唔洗等位??? 啟動港人思維模式: 唔使排隊嘅通常無好野即刻睇睇餐牌, 確定除左節日套餐之外, 平日嘅餐牌都照常供應, 無伏喎! 入得先黎個小籠包 皮薄之餘夾起又唔會穿, 一口咬落去 鮮甜肉汁伴隨嫩滑肉餡滲出, 真係無得頂呀咕嚕肉用金黃雀巢上碟, 色彩醒目, 賣相就贏曬啦食落味道偏酸, 份量太少, 不過勝在炸粉夠薄, 咬落肉質爽口, 不過不失啦👌北京填鴨三食 (片皮, 鴨湯 & 炒鴨崧)終於到主角出場侍應先將原整嘅填鴨拎俾我地過過目, 再喺附近專用枱即場片皮, 保證係原隻片畀你。呢隻鴨仔夠曬肥美皮肉之間嘅肥膏都唔少架, 食落皮脆肉嫩滿口油香, 亦正因為佢夠肥先有咁好嘅口感, 間中食下o者, 豁出去啦將鴨片放上麵皮, 點上烤鴨醬, 再配埋青瓜絲同京蔥, 個個都食到停唔到口食到一半京蔥唔夠, 待應都好樂意補多碟, 服務一流鴨肉同其他配菜切成大小相約嘅顆粒, 炒得好香, 又夠乾身好似生菜包咁包起嚟食, 又係一個美味嘅食法。呢個湯係用淨返嘅鴨殼嚟煲, 帶濃濃鴨香, 不過就認真太鹹, 有點失準呢個要大讚呀
啟動港人思維模式: 唔使排隊嘅通常無好野
北京填鴨三食 (片皮, 鴨湯 & 炒鴨崧)
呢個要大讚呀皮薄鬆脆, 皮同餡嘅比例啱啱好, 唔會太甜, 幾飽都要食埋佢
一行四人, 個個食到攬住個肚, 埋單先六百幾, 仲有三小時免費泊車, 真心抵👏👏👏 最緊要係兩老滿意, 一家人食得開心又滿足😊