2022-09-07
早排聽到有朋友話旺角不再MK了 所以放假同朋友重遊一次旺角發覺旺角餐廳種類多元化咗好多經過旺角通菜街 有一間吸引到我既外面白雪雪感覺有點與眾不同既文青餐廳裝潢簡約得來又有打卡位 更意外的是有樓上層可以坐同朋友點左杯apple americano同iced hojicah milk:apple americano咖啡同生果原來可以甘夾,攪勻左黎飲會先飲到咖啡味,然後蘋果味出黎,個味好突出、好新鮮同好特別,真心好飲iced hojicha milk首先用茶筅刷焙茶,再將焙茶倒入牛奶,另外再敷上糖漿,可以自己調校焙茶鮮奶的甜度整體出嚟感覺焙茶味夠濃,啱晒焙茶控的你野食叫左蟹肉明太子蛋餅同流晒芝士美國和牛漢堡:蟹肉明太子蛋餅比預期中好食,明太子蛋餅真係第一次食,有喜出望外的感覺。上面有大大粒既蛋籽同沙律醬,切開入面有芝士拉絲同湧出來的明太子流心,兩個人share食唔怕漏流晒芝士美國和牛漢堡呢個真係名符其實,漢堡配又粗又脆的薯條唔洗講,隻紅心蛋用左日本靚蛋,深橙而偏紅色半熟流心蛋再掃落去,係一望到就知係極邪惡嘅芝士流晒落黎,再配上五成熟的和牛漢堡扒,一啖咬落去啲肉汁飛晒出嚟,好juicy飯後甜品
早排聽到有朋友話旺角不再MK了 所以放假同朋友重遊一次旺角
發覺旺角餐廳種類多元化咗好多
經過旺角通菜街 有一間吸引到我既外面白雪雪
感覺有點與眾不同既文青餐廳
裝潢簡約得來又有打卡位 更意外的是有樓上層可以坐
apple americano
iced hojicha milk
整體出嚟感覺焙茶味夠濃,啱晒焙茶控的你
野食叫左蟹肉明太子蛋餅同流晒芝士美國和牛漢堡:
蟹肉明太子蛋餅
流晒芝士美國和牛漢堡
飯後甜品環節,試咗個新鮮又新奇嘅甜品:
不是飲品·凍檸茶
係由焙茶心太軟配檸檬雪芭,一口熱辣辣嘅心態遠再加凍到入心嘅雪芭一齊放入口,加埋一齊真係做到檸檬茶嘅味,而焙茶心太軟喺其他cafe確係少有,好友夏日嘅味道
Daily dessert
想知是日甜品係咩,你問吓就會知有咩賣
呢樣嘢觸法到我嘅好奇心,我就點咗一個是日甜品
當日嘅是日甜品係:tiramisu雪糕配Chocolate brownie
完全貫徹到今日邪惡嘅主題,做到首尾呼應
食完飯記得上2樓打埋卡先走啊