2024-09-22
行行下街突然傾盆大雨,見隔離有間日本嘢啱啱開燈開門做生意,望一望餐牌,價錢都唔貴,即刻入去避下雨,早啲食埋個晚飯先。小店啱啱開門,我哋係第一枱客,哈哈,店員話廚房未ready,叫我哋坐低睇下餐牌先,大概五至十分鐘倒先至可以上菜㗎。⭐蒜頭漬件餐牌有樣餐前小食叫蒜頭漬,好奇係咩味就叫一份試下,入口意外地無蒜頭嗰陣獨特嘅氣味,咬落爽口,酸酸地咁好特別喎。⭐吉列多春魚未係好肚餓多叫幾樣小食過下口引先,先嚟一個吉列多春魚,多春魚黏粉炸好脆口,咬到個肚度仲爆春添,正呀。⭐炸雞皮再來一個炸雞皮,十分香脆唔油膩,配個啤酒應該會好正。⭐櫻花蝦豆腐仲有個櫻花蝦豆腐,豆腐上面黏滿櫻花蝦,炸完之後配上甜醬油,蝦味香濃豆腐嫩滑,加上甜甜地嘅醬汁係幾好食喎。⭐麵豉湯朋友作為麵豉湯愛好者,嚟到就梗係要叫返碗試下啦,個湯有驚喜喎,入面有唔少雜菌,先用牛油炒香過,所以個麵豉湯有著濃濃嘅牛油菌香,好飲👍⭐海膽明太子烏冬叫咗咁多小食都要整返個主食嘅,揀咗海膽明太子烏冬,海膽十分鮮甜,烏冬彈牙,每一條都黏著明太子醬,鹹香鮮味,勁好食🤤⭐串燒拼盤最後就係串燒啦,即叫即燒製作需時,有茄子串、牛肉香蔥串、五花腩串、日本雞腿肉串同雞
⭐蒜頭漬
⭐吉列多春魚
⭐炸雞皮
再來一個炸雞皮,十分香脆唔油膩,配個啤酒應該會好正。
⭐櫻花蝦豆腐
⭐麵豉湯
⭐海膽明太子烏冬
⭐串燒拼盤
最後就係串燒啦,即叫即燒製作需時,有茄子串、牛肉香蔥串、五花腩串、日本雞腿肉串同雞軟骨串🤤每樣一串share食就夠了。較有驚喜係茄子串帶牛油香,同牛肉串嗰陣蔥花香好正,五花腩串略微乾身咗少少,雞軟骨串有咬口,雞腿肉串嫩滑,基本上都好好食呀。
小店陸陸續續有食客進來,都幾熱鬧喎,喺旺角想食日本嘢又多個好選擇👍