2023-04-03 345 瀏覽
星期五晚,我同太太去咗旺角一間泰國餐廳食晚餐,主打泰式串燒。我哋叫咗幾款特色菜式,想同大家分享一下。首先,我哋叫咗越南豬肉卷。口味獨特,肉味濃,呢個菜式第一次食,平時係其他餐廳都無見過。而我地一致最推薦係佢個醬!酸酸辣辣好過癮,我地覺得佢比一般泰式辣醬更加惹味!接著,我哋叫咗串燒拼盤。拼盤包括生菜包、燒雞全翼、燒司華力腸、燒豬頸肉同埋燒雞腎。最好食係燒豬頸肉,表面有啲香甜,應該係加咗蜜糖。雖然係拼盤,但份量都唔少,適合兩個人分享!雖然單點豬頸肉只可以一塊咁叫,要$1xx,唔叫平,但我同太太覺得呢個可以再encoure,送酒一流。佢個燒雞翼都好食,見到好多人黎叫外賣,相信應該都好受歡迎。最後,想提一下佢地既凍水。有趣嘅係,佢地既凍水係用維他蒸餾水。XD 雖然同食物無直接關係,但都係一個有趣嘅細節。總括嚟講,呢間泰國串燒餐廳係一個唔錯嘅選擇。如果你鍾意泰國菜式同串燒,不妨試下。