2017-08-30
依排好火紅既其中一間打卡餐廳一定係依間玫瑰城堡裝飾全部都係浪漫既玫瑰花,真係令人感到幸福。今次同男朋友去左食晚餐真係覺得好適合情侶一齊去。首先點左兩杯飲品,其中比較特別係一杯叫嫣紅梳打,平時玫瑰梳打都覺得平凡,但今次依杯係帶微辣既,好驚艷,飲一啖啲辣度就慢慢滲出,店員話就好比愛情,過程可能會有啲辛辣。另外用花花茶壺既胎菊金駿眉紅茶就來得清新,飲落好舒服!前菜有低溫慢煮法式田螺及賽螃蟹沙律配鎮江醋。我就好喜歡後者啦,蛋白溝左絲絲蟹肉,加上醋去吊味,好味。餐湯係甘荀薑湯我感覺佢地料理得好用心,連湯都甘有特色!甘荀味幾出,搭配薑味,好醒神!睇落係泡沫質感,但其實飲落有點薯茸既質地。估吾到中間仲有個雪葩間場係山楂味,粉紅色又加添左啲fancy感覺。食落酸甜酸甜可以清清口腔,再食主菜。我揀左既主菜係瑰族西班牙海鮮燉飯熱熱既西班牙飯fushion日本刺身,第一次食!西班牙飯質地就似意大利飯多啲,飯粒硬身啲既,仲溝左啲辣粉同wasabi豆顆粒去調味,辣辣地都幾過癮,刺身我就鐘意赤海蝦。男朋友揀左煎海鱸魚煎得幾香。配上柚子沙律都幾fresh,但魚肉本身再加多啲調味都可以呢!甜品係芝麻焦糖燉蛋,芝麻味都
另外用花花茶壺既胎菊金駿眉紅茶就來得清新,飲落好舒服!
前菜有低溫慢煮法式田螺及賽螃蟹沙律配鎮江醋。 我就好喜歡後者啦,蛋白溝左絲絲蟹肉,加上醋去吊味,好味。
餐湯係甘荀薑湯 我感覺佢地料理得好用心,連湯都甘有特色!甘荀味幾出,搭配薑味,好醒神!睇落係泡沫質感,但其實飲落有點薯茸既質地。
估吾到中間仲有個雪葩間場 係山楂味,粉紅色又加添左啲fancy感覺。食落酸甜酸甜可以清清口腔,再食主菜。
我揀左既主菜係瑰族西班牙海鮮燉飯 熱熱既西班牙飯fushion日本 刺身,第一次食!西班牙飯質地就似意大利飯多啲,飯粒硬身啲既,仲溝左啲辣粉同wasabi豆顆粒去調味,辣辣地都幾過癮,刺身我就鐘意赤海蝦。
男朋友揀左煎海鱸魚 煎得幾香。配上柚子沙律都幾fresh,但魚肉本身再加多啲調味都可以呢!
甜品係芝麻焦糖燉蛋,芝麻味都幾濃,但就甜度高左啲,而面頭燒左既焦糖部分都幾脆!
食晚餐人均就要三百蚊左右,食下法國菜一嘗都可以既!重要都係環境夠浪漫~