2007-01-26 14 瀏覽
經過上次睇波一役, 陸續都去幫襯過lafuma的晚餐幾次。conclusion仍然是, 這餐廳是旺角坐得最舒適的餐廳。此餐廳的食物, 我覺得是perfect的。現對我吃過的都作出評論。Set Dinner $118連咖啡或茶, $148更有一杯carlsberg生啤, 其他菜色幾十至百多元有交易。餐湯是十分有誠意的作品。吃過忌廉洋蔥湯及忌廉蘑菇湯, 前者有攪碎的洋蔥, 後者有攪碎的蘑菇, 飲落口是啖啖洋蔥/蘑菇香之餘, 也有口感。我認為這樣的是日餐湯, 是交到功課有餘。唔係我誇張, lafuma的餐包很合我的胃口。一客set dinner有兩小個, 一個是麥包另一個是白餐包。兩個都烘得脆中帶軟熟, 細嚼更有淡淡麵粉香, 配上anchor牛油, 是有添食的衝動的。我個人認為, 一間餐廳對餐包及牛油都有要求的話, 餐廳係差極都有譜的。個人認為, lafuma把烤牛扒弄得十分出色。set dinner中的西冷扒最為抵食, 份量也有手掌般大。要求medium rare就medium rare, 一啖放入口, 是十分juicy, 肥膏部分甘香, 肉質鬆化, 也有西冷的濃肉味。佐以蘑菇汁, 是好吃

個人認為, lafuma把烤牛扒弄得十分出色。set dinner中的西冷扒最為抵食, 份量也有手掌般大。要求medium rare就medium rare, 一啖放入口, 是十分juicy, 肥膏部分甘香, 肉質鬆化, 也有西冷的濃肉味。佐以蘑菇汁, 是好吃到不得了, 雖然扒本身就咁食都夠好食。medium rare的牛柳災情更嚴重, 一刀切下去, 肉汁多得像水災, 牛柳肉味不及西冷濃, 用鴨肝醬汁佐之, 感覺鴨肝醬味道是霸道一點, 不過單單鴨肝醬本身是一個很好吃的汁醬, 可吃到粒粒鴨肝, 無呃秤的。

side dish有別一般餐廳的千篇一律。以上兩個牛扒的side dish, 是不一樣的。西冷是土豆絲煎成餅乾狀, 脆得來有薯香; 西蘭花用蒜蓉炒過。牛柳則為一碗焗菠菜煙肉薯茸, 味道也不錯。順帶一提, 我兩次吃西冷的配菜都不一樣。

lafuma的主菜碟頭不大, 但是吃落是夠飽有餘的。$98/一人份的cheese fondue也好吃, 有幾件cold cut加上麵包, 好吃歸好吃, 本人就覺得吃得多會好悶, 純粹個人意見。

我次次問侍應拎免費水飲, 佢都肯俾我, 在我需要時侍應先出現, 服務及格。

餐廳長期維持在無客狀態, 在平日的八時多更試過只得我一檯客, 侍應能提供1 on 1服務, 雖然有驚過會做唔住, 不過多左人食物又未必有咁高素質。Dilenma也。我認為lafuma cafe是旺角的綠洲, 平日兩個人靜靜地拍拖好, 一班人飲野睇波好, 都唔怕影響人。坐得舒適, 地方企理(洗手間都係, o係旺角是十分罕有), 價錢相宜, 絕對是我的best pick in mongkok。