2022-10-09
餐廳推介: Grind Size地點:旺角通菜街 #中產窮L 今日去到旺角諗住Chill下,行經通菜街,竟然見到一間叫 #窮撚賣咖啡 cafe。 嘩! 同我撞名咁想唔幫親都唔得。 Cafe外表裝修簡約,一大個“窮”字係門口牆壁頗為搶眼,餐廳分為2層,#中產窮L 無book 位,所以walk in 只能坐到下層,下層天花板有個藍色燈光假天花,其中一面牆壁上就有一幅好大既世界地圖。 主菜就試左瘋狂芝士野菌大啡菇多士,芝士醬汁濃郁,但不會太杰,野菇粒就份量十足,底下再配上一個大啡菇,鮮味十足,最底層的多士就吸收哂上面流落黎既芝士汁同菇味,非常好味。 另一主菜就試左蟹肉明太子流心西班牙蛋餅,外表賣相非常Cutie,絕對係打卡首選。味道方面,外層被蛋餅包圍,內裏就包住蟹肉,薯仔粒同芝士拉絲,口感十足。 甜品就叫咗髒髒牛角包窩夫,甜品擺設非常有心思,又係岩哂打卡一族,雲呢拿雪糕上插上一塊Oreo 餅乾,雪糕同窩夫上面灑上朱古力粉,窩夫都焗得脆卜卜,非常好味,流哂口水,話咁快就食哂落肚。 飲品方面,叫左鹽漬櫻花荔枝梳打,估唔到飲品賣相都咁靚,梳打水入面仲有大大粒荔枝肉,味道不會太甜。另一杯叫左焦糖燉
地點:旺角通菜街
嘩! 同我撞名咁想唔幫親都唔得。
飲品方面,叫左鹽漬櫻花荔枝梳打,估唔到飲品賣相都咁靚,梳打水入面仲有大大粒荔枝肉,味道不會太甜。另一杯叫左焦糖燉蛋咖啡,上面一層幼滑既泡沫,咖啡味道濃郁,但沒有苦澀味,可能因為被焦糖味中和了吧。
總括來說,餐廳位置非常方便,價錢收費合理,味道和賣相都非常出色,值得推介。
#中產窮L #旺角搵食 #旺角食好西 #GrindSize #hkcafe #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodieblogger #旺角美食 #mongkokfood #香港美食 #香港食好西 #食好西 #香港好去處 #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkkol