早前係旺角行完街後, 便相約一排無見的好友出來食飯, 我地選了位於雅蘭中心的品越越式料理食飯. 假日的旺角四周也人多車多, 食店好多都好嘈雜, 想揾一些可以傾計食飯的地方相對較難. 幸好無意中發現這間品越.入到店內, 好鍾意這裡的裝修, 有心思, 夠別緻.我先點飲品.踏入秋冬季節, 也想選擇一些較滋潤的飲品, 我點了杞子龍眼蜜.甜度適中, 加上有龍眼肉, 特別清甜. 我自己就愛食龍眼肉.小食點了糯米餅配卡邦尼.平日我食得多卡邦尼意粉, 但配糯米則是首次. 佢是用鑊仔上枱.這個Fusion菜式幾特別. 糯米入口煙煙韌韌, 有少少甜甜地. 而卡邦尼汁是帶咸身, 雙重口感, 幾持別. 而當中加入了香草, 所以入口時帶有淡淡的香草味.香芒軟瞉蟹米紙卷.剛才食了一款較濃味的菜式, 現在這款就較清新, 可以中和一下.軟瞉蟹外皮幾香脆, 芒果肉也算甜.米紙卷內配料仲有檬粉和蔬菜, 入口非常清新.主菜點了法式蕃茄蟹肉大頭蝦湯.大頭蝦都幾大隻, 肉質尚算彈牙.而且仲有其他的配料, 口感豐富.湯的味道幾濃郁, 蕃茄味夠, 但稍為蓋去了大頭蝦的鮮味.食了幾款較為濃味的菜式, 我地點了蒜蓉炒芥蘭.芥蘭幾嫩口,

入到店內, 好鍾意這裡的裝修, 有心思, 夠別緻.
我先點飲品.

杞子龍眼蜜
小食點了糯米餅配卡邦尼.
平日我食得多卡邦尼意粉, 但配糯米則是首次.

佢是用鑊仔上枱.

而當中加入了香草, 所以入口時帶有淡淡的香草味.

香芒軟瞉蟹米紙卷.

軟瞉蟹外皮幾香脆, 芒果肉也算甜.
香芒軟瞉蟹米紙卷
米紙卷內配料仲有檬粉和蔬菜, 入口非常清新.
主菜點了法式蕃茄蟹肉大頭蝦湯.
大頭蝦都幾大隻, 肉質尚算彈牙.
而且仲有其他的配料, 口感豐富.
湯的味道幾濃郁, 蕃茄味夠, 但稍為蓋去了大頭蝦的鮮味.

食了幾款較為濃味的菜式, 我地點了蒜蓉炒芥蘭.
芥蘭幾嫩口, 不會過硬, 入口帶點蒜蓉味, 簡單煮法, 味道卻很不錯.

最後, 當然也要食甜品.

由於已經好飽, 所以只是點了一款甜品淺嚐下.

我地點了法式焦糖燉蛋.
蛋尚算滑身, 入口時, 蛋味也算足夠, 自己最愛是蛋面的焦糖, 這個硬硬一塊焦糖最好味.
杞子龍眼蜜
香芒軟瞉蟹米紙卷