2022-11-10 282 瀏覽
越發地道河內料理地址: 旺角砵蘭街99號地舖呢間越南菜我足足排咗一個鐘頭先可以入到去食,我哋由6:00開始排,要去到7點第二round先入到去,我食完覺得係相當之值得。如果唔想排隊就要早啲嚟。招牌牛柳牛丸粉 $99湯粉表面放滿越南嘅香草同好多蔥,出到嚟熱辣辣,大家可以先食咗佢油炸鬼先跟住先再食佢嘅湯河,喺度提一提大家如果唔想食生牛肉嘅話要同店員講。牛骨湯底相當重牛肉味,一啲都唔油膩。河粉吸收晒湯底同埋越南香草嘅味道。牛柳食落好嫩味道好濃郁。重點係佢個牛丸,我可以講佢喺香港越南河粉裏面最好食嘅牛丸,完全吸收晒牛骨湯嘅鮮甜味。越發牛油雞翼 $78呢個雞翼一定要試,雞翼上面鋪滿炸蒜,再配合埋本身雞翼沾上嘅糖漿,兩樣加埋可以令到蒜頭食落唔苦而有甜甜香味。喺度都要提提大家雞翼要最尾先食,因為佢新鮮上係非常之熱。越南熱情果冰茶 $29熱情果係越南新鮮直送,味道清甜。但係如果女仔減緊肥,杯茶大家可以叫走甜,因為本身偏甜。越南柑桔梳打 $29呢杯嘢飲飲落口非常之清新,梳打氣泡飽滿。飲呢杯嘢再食牛油雞翼可以將雞翼嘅油膩感完全洗走,仲要可以唔使驚有蒜頭味口氣。 我推薦大家如果唔飲咖啡嘅話可以飲呢杯。
越發地道河內料理
地址: 旺角砵蘭街99號地舖

招牌牛柳牛丸粉 $99

越發牛油雞翼 $78

越南熱情果冰茶 $29

越南柑桔梳打 $29
60 分鐘 (堂食)
  • 招牌牛柳牛丸粉⁣