2023-03-08 65 瀏覽
終於考完試啦!要去食返餐好既補償自己!今日日我地去左位於旺角的「浜松水產 」,係地庫入面,由旺角站A1出口,步行3-5分鐘到達,非常方便就腳。餐廳裝潢好以木系為主,燈光柔和,牆壁上貼滿日本海報,掛上日本布旗和燈籠,充滿日本風味,仿如置身於日本居酒屋,設計非常有心思。竹日本拖羅盛賣相吸引,刺身非常豐富,有三文魚、日本真鯛、北寄貝、北海道帆立貝、日本野生大拖羅、日本野生中拖羅、海膽。刺身厚切,真鯛的口感極富彈性,入口清淡。大拖羅油脂細膩豐富,魚香濃郁,而中拖羅肉質油潤而軟滑,入口即溶,刺身非常新鮮海膽肥美解甜好Creamy 。鹽燒雞翼燒得剛剛好,咸香十足,雞翼嫩滑日本熔岩海膽魚餅外層係彈牙魚漿製的黑墨魚餅,入面有滿滿的海膽,口感特別。明太子日本玉子燒玉子燒扎實又綿密,充滿蛋香味,配搭明太子的口感更豐富壽喜燒牛肉鍋份量十足,估唔到咁大兜,壽喜燒牛肉鍋非常豐富,入面有牛肉、豆腐、娃娃菜、冬菇、粉絲、金菇,估唔到牛肉份量都幾多,牛肉非常軟腍,一點都不柴口,蔬菜配料索盡湯汁,非常滋味。日式和牛粒炒飯炒得非常有穫氣,粒粒分明不油膩,和牛粒大小適中,每啖都食到和牛香抹茶蕨餅&日式芝士蛋糕波子汽水&熱柚

竹日本拖羅盛

刺身厚切,真鯛的口感極富彈性,入口清淡。

海膽肥美解甜好Creamy 。

鹽燒雞翼
燒得剛剛好,咸香十足,雞翼嫩滑

日本熔岩海膽魚餅
外層係彈牙魚漿製的黑墨魚餅,入面有滿滿的海膽,口感特別。

明太子日本玉子燒
玉子燒扎實又綿密,充滿蛋香味,配搭明太子的口感更豐富

壽喜燒牛肉鍋

日式和牛粒炒飯