2018-01-09
作為一個打工仔,揾食真係咁易咩?收左工,想約同事響旺角附近揾好野食,多款式揀,又容易揾,最重要係好食,欵今次易啦。今次試嘅呢間叫做“億膳”,真係店如其名,集合中,泰,越式嘅美食,係大堂一上4字樓,出一抬頭都會見到佢大大個招牌,夠晒易揾,一望入去店內都多位,幾闊落。我平時就最鍾意食泰國菜,貪佢啲小食夠香口,即炒小菜夠火喉, 飲品即解渴又有特色。所以上嘅第一道當然就係一啲特別嘅泰式小食啦~今次試嘅小食有又清爽又開胃嘅餐前小食-柚子鮮蝦沙律。雖然只係一道前菜,但係千其唔好睇少少佢。原隻大蝦,再加上鮮甜嘅柚子肉,爽口嘅蔬菜,令到成個清爽度鮮甜度大大提高。再黎第二款嘅小食就係香口嘅蒜香牛油雞翼啦~好似我地呢啲越香口越鍾意嘅食家就一定要嗌黎食啦,當炸得香香脆脆嘅雞翼加上異常令人無可抗拒嘅邪惡元素-蒜容+牛油,真係吸引到會令人一舊接一舊咁食落去嫁! 終於黎到主菜部份啦,第一樣上嘅就泰式炒金邊粉啦~上枱嘅時候已經聞到一陣陣嘅香味,大份量得黎唔會太油,金邊粉炒到條條分明,唔會痴埋一舊,再搭配埋大蝦,新鮮嘅蔬菜,一流!第二款上嘅主菜係馬拉炒芥蘭,夠火喉嘅同時上菜仍然非常翠綠爽脆,加上馬拉嘅獨特香氣,
第二款上嘅主菜係馬拉炒芥蘭,夠火喉嘅同時上菜仍然非常翠綠爽脆,加上馬拉嘅獨特香氣,令成個菜更加香口好味!
跟餐嘅飲品揀左較特別嘅龍眼冰,一定要讚嘅係冰嘅份量唔太多,就算由頭飲到尾都唔會變淡,而且唔會太甜,甜度啱啱好。
總結:今次呢間可以講係滿足晒一開始提出嘅所有要求,而且除左泰國菜仲有其他嘅菜式,一次又點會試得晒呢?都算唔錯, 可以encore有下一次 👍👍
一班同事自費晚餐,不明白openrice會覺得(看以下),被誤會了:
由於我們收到檢舉有關餐廳或代理人曾提供用餐款待或試食優惠予會員。為保障你的利益,我們有需要告知,根據2013年7月修訂的《商品說明條例》,如你享用了餐廳的用餐款待後未有於食評內聲明或隱藏有關款待,則可能觸犯誤導性遺漏罪行。如你有享用任何的款待或試食,請於食評內剔選《試食活動》後再次提交食評,如你未有享用餐廳提供的用餐優惠,只需再次提交食評。請注意,如本網發現及證實會員隱瞞試食,有關的會員帳戶可能會被凍結而不作另行通知。對於受影響的會員,我們深表歉意,並感謝你體諒我們為致力維持一個健康及公平的網上平台所作的努力。