2023-03-09
| 小店歎高質壽司@鮪世市場= = = = = = = = = = = = = =💬 總括:高質素壽司店,價錢親民,CP值高環境:★★★★☆ | 味道:★★★★★ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★★ ————————————————係旺角食壽司、刺身,唔一定去連鎖店小店同樣都有驚喜 - 「鮪世市場」餐廳地方唔算大 我地被安排坐係吧枱 可以欣賞師傅係吧枱席前即製手握壽司 好有Omakase feel - 落單用QR Code好方便 食物款式都有好多 有手握壽司、丼飯、刺身等 可以單點或者由師傅安排時令壽司/刺身 - 我地選擇單點刺身 刺身類十分厚切 三文魚腩、日本帆立貝 新鮮肥美鮮甜 特大赤海蝦爽口- ▼ 磯煮鮑魚刺身 鮑魚經醃制後帶微甜 口感鮮嫩彈牙 鮮味十足 - ▼ 立魚薄切 立魚入口爽口 另配微酸柚子醬汁 入口鮮甜清新-▼ 日本海膽刺身 一份分量都多 用上紫菜包住海膽 味道甘甜,質感細膩 - ▼ 日本生蠔 原本想試令和の怪物 但SOLD OUT 試另一款日本生蠔三陸風雅蠔 一啖啜入口 肥美飽滿,濃郁嘅海水味 蠔甜鮮味十足- ▼ 厚切火炙鵝肝壽司 鵝肝
= = = = = = = = = = = = = =
💬 總括:高質素壽司店,價錢親民,CP值高
環境:★★★★☆ | 味道:★★★★★
係旺角食壽司、刺身,唔一定去連鎖店
小店同樣都有驚喜
「鮪世市場」餐廳地方唔算大
我地被安排坐係吧枱
可以欣賞師傅係吧枱席前即製手握壽司
好有Omakase feel -
落單用QR Code好方便
食物款式都有好多
有手握壽司、丼飯、刺身等
可以單點或者由師傅安排時令壽司/刺身 -
我地選擇單點刺身
刺身類十分厚切 三文魚腩、日本帆立貝
新鮮肥美鮮甜
入口鮮甜清新
▼ 日本海膽刺身
一份分量都多
用上紫菜包住海膽
味道甘甜,質感細膩 -
▼ 日本生蠔
原本想試令和の怪物 但SOLD OUT
試另一款日本生蠔三陸風雅蠔
一啖啜入口 肥美飽滿,濃郁嘅海水味
蠔甜鮮味十足 -
▼ 厚切火炙鵝肝壽司
鵝肝厚身入口即溶
經過炙燒燒出鵝油
融入飯粒之中十分甘香
呢個係驚喜之作
▼ 壽司 / 手卷
醋飯壽司醋比例好好,唔會太酸
壽司刺身厚身
三文魚籽手卷用料豐富 -
▼ 茶碗蒸
熱食類都有質素 蛋味重,入口滑嫩 ————————————————
─ 🔎 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
餐廳:鮪世市場 (旺角)
地址: 旺角花園街3-5號鴻威大厦地下10-11號舖
————————————————
#旺角 #旺角美食 #旺角日本菜 #日本菜 #壽司 #刺身 #鮪世市場
#講女C生活 #卡咪黃 #講女美食團 #msCammyFood #FindEatCouple #孖住搵食 #相機食先