2017-08-02
返到屋企打開電視見到東張西望介紹一間火鍋店用6分鐘食完辣蜆送手機做卓頭,本來都唔覺有咩特別,依類卓頭經常有唔同店舖都會做,睇落去原來佢湯底係用非洲同印度辣椒乾製成,聽落去覺得勁辣又惹味!唔食辣唔安落又自命食得辣嘅Venus決定衝去試! 上文提要食飯慣咗book位嘅我去到就唔使等位直入la~~~入到去見到全場都冇人食依個18禁卜卜蜆煲都有D擔心係咪真係咁辣@@唔理la!一場嚟到就係為咗食依個辣蜆煲!死就死~豁出去la!叫依個煲果陣職員再三提醒好辣!嘩!搞到我都緊張埋! 18禁卜卜蜆煲上場la!嘩!一片紅海......聞到d味都打乞嗤!開始擔心緊頂唔頂到......周圍d客人都向我地依枱報以驚訝嘅目光@@睇下幾咁紅!!! 職員介紹返可以另外嗌嘢食用返依個湯底打邊爐18禁卜卜蜆煲係為食仔新推出菜色,招牌龍蝦海鮮鍋係佢地鎮店湯鍋 都幾多特色自家製食材 除咗啤酒仲有紅酒同白酒飲 最後我地加左稻庭烏冬、皇帝菜、自家製紫菜炸響鈴 好!入正題la!開始食之前俾大家睇下非洲同印度辣椒乾@@ 足料3斤蜆!真係無呃秤!仲要大大粒!多到個煲都差d裝唔到! 嘩!好辣阿媽.jpg~~真係辣到頂唔順!現場睇係食到流
上文提要食飯慣咗book位嘅我去到就唔使等位直入la~~~
睇下幾咁紅!!!
職員介紹返可以另外嗌嘢食用返依個湯底打邊爐
都幾多特色自家製食材
除咗啤酒仲有紅酒同白酒飲
最後我地加左稻庭烏冬、皇帝菜、自家製紫菜炸響鈴
好!入正題la!開始食之前俾大家睇下非洲同印度辣椒乾@@
足料3斤蜆!真係無呃秤!仲要大大粒!多到個煲都差d裝唔到!
嘩!好辣阿媽.jpg~~真係辣到頂唔順!現場睇係食到流淚!條脷麻木咗,但係又好惹味!忍唔住會想再食果種矛盾感覺,但真係好辣好辣!
食食下唔對路「筆」緊d辣椒乾走等無咁辣先......
食到中段我同朋友都有個疑問?點解d蜆食極都仲有?真係冇呃秤~我覺得多過三斤蜆tim~~~
救命!辣到飲咗2大支
終於KO晒D蜆,對面位朋友好似休克咗XDDD 講笑~佢話下次叫我搵第二個食得辣陪食,咪再預佢!
前程提要我地另外加左d嘢食,對依個激辣湯底投哂降點算?雖有不爭氣咁「筆」起哂d辣湯再加清湯先繼續食到落去...
就係咁係變成微辣湯底下食埋其他3樣餸完成今次創舉!學阿Bob果句:「比d掌聲自己先la!」
P.S. 個自家製紫菜炸響鈴好好味,一定要試下
Venus食評:今次都算係人生第一次食得咁辣,自命食得辣都扯白旗投降,真係食咗10幾粒蜆左右已經開始頂唔順,雖然辣得好惹味,但唔會再食到第二次,食材新鮮服務好,下次會同朋友試其他唔辣鍋^^
P.S. 真心佩服6分鐘挑戰成功果幾個勇士!
為食仔 Hungry Boy:
旺角白布街4號(旺角地鐵站E2出口 / 旺角東站B出口)
電話: 2811 1666/ 5334 8198
開放時間:18:00–02:30
此篇為自費Blog文,絕無廣告成份,希望大家鐘意今次我嘅分享la~
多謝收看