2021-06-11
一向幾鍾意啲活化項目,今次就去咗旺角618上海街,逛完懷舊雜貨小店之後就去咗天台嘅蟲二食lunch。餐廳有室內及戶外座位,設計貼合上海街 618 走港式輕復古風,而食物就帶日系嘅風味。.一汁三菜便當 $150🍱一菜:漬物三吃 二菜:日本極上太白63度慢煮蛋 🥚 三菜:高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 🥬🐷汁:鰹魚昆布高湯 🥣 飯:日本穀米御飯 🍚 便當相當豐富,餐廳仲提供一張說明卡,係食一汁三菜嘅次序及方法教學,好有心思♥︎一食: 將鰹魚昆布高湯倒入日本穀米御飯內, 配以主菜一齊食。不過因為我叫嘅主菜本身有豆乳湯,所以冇跟佢嘅食法。櫻花蝦比一般嘅大隻,微微烤過好香口。豆腐質感綿密,索湯食一流,野菜包住豚肉,保留肉汁及鮮味,味道清新。豆乳湯汁香濃,穀米御飯吸收湯汁嘅精華,非常好味。二食:跟住就將漬物三吃(蓮藕片、牛蒡漬、青瓜漬)及日本慢煮蛋拌入飯中,再倒入鰹魚昆布高湯,飯粒吸收高湯,沾上滑溜嘅蛋液,食完好滿足。.伯爵茶麻糬傳統班㦸 $85 🥞班戟有粟米片及水果伴碟,賣相唔錯。班戟質感厚實,入口有淡淡伯爵茶香,裏面夾有口感軟糯嘅麻糬,再搭配香蕉片、燒海鹽芝士忌廉醬及牛乳雪糕,味道層次豐富。.蟲
一汁三菜便當 $150🍱
一菜:漬物三吃
二菜:日本極上太白63度慢煮蛋 🥚
三菜:高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 🥬🐷
汁:鰹魚昆布高湯 🥣
飯:日本穀米御飯 🍚
伯爵茶麻糬傳統班㦸 $85 🥞
蟲二酒釀桂花啡 (凍) $55 🥃
睇menu覺得酒釀桂花同咖啡嘅組合幾特別,所以試吓,估唔到佢哋幾夾。酒釀甜甜地再加上桂花嘅清香花味,中和咖啡嘅苦澀味,飲落順口味道特別。
白葡萄茶 (熱) $55 🍵
聞到葡萄香氣,無添加糖水,味道淡香。
總括而言:喺旺角鬧市幾難得有環境清靜舒適嘅天台花園餐廳,又可以歎到日系菜式及多款特色甜品飲品,食物質素及味道都幾好。下次去開旺角不妨去chill下,歎個悠閑下午。