2023-01-04
Maison Meiji 📍灣仔茂蘿街7號1樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━日式洋食 不過晚餐時段以西式形容比較貼切 order咗restaurant week $538 +10% 嘅dinner set 有starter soup main pasta dessert🤩━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 “WAGYU” CORNED TONGUE w/COUSCOUS TABOULE ▶︎ 鹽漬牛舌 配上小米沙律▶︎ 調味有少少意想不到 旁邊嘅醬係似港式蔥油feel 個人就覺得唔係好夾🫢▶︎ 牛舌質地綿軟 整體偏鹹 ▶︎ 小米有少少番茄嗰啲增加口感 不過食落較乾身好味指數:●●◐○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 LOBSTER BISQUE +$60▶︎ menu上冇寫 但係waiter同我講話可以加六十轉signature龍蝦湯▶︎ 龍蝦湯嘅蝦味超級濃 濃到有啲辣口嗰種 亦都有少少腥 個人就覺得有啲太過重口 ▶︎ 不過入面嘅龍蝦肉幾彈牙 口感非常新鮮好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
📍灣仔茂蘿街7號1樓
🫕 LOBSTER BISQUE +$60
▶︎ 不過入面嘅龍蝦肉幾彈牙 口感非常新鮮
好味指數:●●●○○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 BEEF WELLINGTON “MEIJI” STYLE
▶︎ 威靈頓牛扒為主角 旁邊有蘆筍 紅蘿蔔 蘑菇 薯泥等裝飾
▶︎ 先講配菜 蘆筍同胡蘿蔔口感都多汁脆嫩 薯泥綿軟 蘑菇正常 仲有個似可樂餅嘅物體 外皮脆 內餡有忌廉香 食到呢度幾滿意🫶🏻
▶︎ 不過主角我會話失望 佢個酥皮係癡埋一舊唔分層 有啲位甚至有食生麵糰嘅感覺🥲 裡面包咗一層肉碎同菜 整體比較油膩 至於牛扒 望落多汁軟嫩 但食落比較難咬🫠
▶︎ 佢仲配咗兩款醬 一款綠綠地似乎有少少芥末味 另一款鹹口同有少少話梅味(?) 特別但又未至於話好夾🫣
好味指數:●●○○○
🍝 MINI “MENTAIKO” PASTA
▶︎ 明太子意粉 有飛魚子同海苔裝飾 下面係明太子味嘅意粉
▶︎ 意粉調味意外地唔會好漏 唔係忌廉味好重嗰種明太子 食到少少辣味 亦都有明太子香
好味指數:●●●●○
🥨 MATCHA PALMIER
▶︎ 一塊夾心蝴蝶酥 加上抹茶黑糖蕨餅
▶︎ 抹茶蕨餅甜度適中 算係有少少軟彈加煙韌 唔係雪櫃凍到實嗰種 抹茶味到唔濃 但係佢隻抹茶粉都幾香
▶︎ 蝴蝶酥全場最佳 非常之酥脆 表面仲有薄薄一層焦糖令口感更好 內餡嘅抹茶生巧抹茶味非常出 唔會甜而且有抹茶回甘
好味指數:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑥④/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤️🤍🤍🤍(我會淨係嚟食蝴蝶酥🤣)