餐廳: 太興
資訊:

餐廳: 太興
資訊:

都好多年無嚟過「太興」食早餐啦,其實無咩特別原因,只喺美孚有太多選擇喇!不過最近收到 中電送贈嘅現金券,趁快手用咗佢,費事過吓過吓唔記得就嘥咗。正正好耐無嚟過「太興」食早餐,所以,就過嚟嘆返下!環境都喺一般茶餐廳格局,絕大多數都喺卡位,而星期六朝嚟到,都幾多客人,感覺大都喺街坊街里。餐牌選擇唔叫多,兩大板睇晒,不過已經好夠選擇,以二維碼自助落單。附近好幾家茶記,啲粉麵都喺一款餸,再加腿蛋呀、餐蛋呀……配多士,但我哋兩個所揀嘅粉麵餐就單單兩款餸放埋一齊,無配多士嘅。枱側抽櫃,就擺齊晒啲餐具、餐紙,茶記嘅慣常設定。頂級午餐肉滑蛋米粉 $40唔知點頂級法,總之餐肉就喺類似長城牌白豬仔嗰質素,都切得夠厚身,煎得香口,平時老婆就要煎熟蛋,但今次因為啲餸料放晒入湯,所以,滑蛋佢都OK,唔使轉,而啲米粉煮得啱啱好,無過腍,亦唔會有未熟嘅感覺,同埋啲份量都幾多。柑桔蜜平時老婆就多數揀熱檸水、好立克,今次見到有款柑桔蜜,當然更加啱佢飲啦。雖然都喺現成貨開沖,但味道又確喺唔錯,幾香柑桔味,酸酸甜甜咁。沙爹牛肉滑蛋通粉 $40小弟就繼續晌茶記食沙嗲牛肉通(或者公仔麵)系列,一個熱奶茶,一個沙爹牛,我覺得喺茶
。正正好耐無嚟過「太興」食早餐,所以,就過嚟嘆返下!
枱側抽櫃,就擺齊晒啲餐具、餐紙,茶記嘅慣常設定。
頂級午餐肉滑蛋米粉 $40

頂級午餐肉滑蛋米粉
柑桔蜜

柑桔蜜
沙爹牛肉滑蛋通粉 $40

小弟就繼續晌茶記食沙嗲牛肉通(或者公仔麵)系列,一個熱奶茶,一個沙爹牛,我覺得喺茶記嘅首本嘢,普遍嚟講都好少會衰。而呢度嘅沙嗲牛肉都幾大件,又唔會碎濕濕,醃得入味,幾腍滑,個沙嗲汁推得幾香濃,溝埋落啲湯度,食起嚟通粉都特別好味啲。題外話,通粉煮得啱啱好都唔喺必然,好多時啲快餐店hea做,煮定一大盤,啲通粉真喺腍晒。至於件炒滑蛋睇樣好似幾熟吓,但其實入口就幾嫩滑喎,又有蛋香。
熱奶茶

小弟就安慣例嗌熱奶茶,呢度嘅熱奶茶算唔錯,茶底夠芳香,好有茶味,茶奶比例夠平衡,口感都夠細滑。
熱奶茶
平時兩公婆食完早餐都會行吓上馬騮山,因為稍後有啲事情要辦,所以,今次就行吓荔枝角公園 ,打個大轉,其實一樣好舒服,兼且幫助消化。
$40 (早餐)