2009-06-08
朋友介紹我來吃飯, 卻忘了問應該中午還是晚上來, 反正突然想起便選了來吃午飯.首先, 原來這是私房菜, 是在住宅大廈內, 佢地在半小時前會call訂枱人告知地下大門密碼, 上到二樓餐廳門口是寫"川渝會所", 攪到我搵左一陣, 門口兩旁掛上兩秋假尖咀大辣椒.餐廳裝潢簡單, 冷氣不夠, 開左幾把風扇, 一邊吃一邊抺汗.每位收費$200包2個涼菜及三個熱暈, 我兩點了1) 蒜泥白肉 - 好好味, 但差不多是全肥肉, 切得超薄(2) 四川涼麵 - 好味道, 不過好鬼辣, 越食越辣(我是食得辣的)(3) xx泉水雞 - 雞肉用辣油湯浸住, 好多花椒在表面浮, 味道ok, 係d雞用不夠雞鮮味(4) 水煮魚 - 以油泡過的魚肉在辣油湯浸住, 好多花椒在表面浮, 還有好似粗條的韓國粉絲般的麵條(綠色的, 不過超鹹), 大豆芽及酸菜, 我個friend將它打包回家, 四姐叫佢留住少少辣油湯返家後加豆腐煮會好好味喎. 我麻麻地鐘意呢個餸.(5) 四川泡田雞(漏左冇映相) - 在乾辣椒堆中找走過油的田雞(炸得太乾), 味道一般嗰jar中國茶很大.
每位收費$200包2個涼菜及三個熱暈, 我兩點了:
(1) 蒜泥白肉 - 好好味, 但差不多是全肥肉, 切得超薄
嗰jar中國茶很大.