2019-01-31
收工係尖沙咀行街,想揾啲岩4個人食既餐廳。但又唔想食雞煲,打邊爐又有啲悶,朋友就提議黎黃記煌食燜鍋!上到黎員工都好好服務同好nice。首先嗌左啲涼菜開下胃先,我地嗌左皮蛋同土豆絲,皮蛋好驚喜!個醬汁好入味個蛋好滑,土豆絲好爽口!哩到仲有酒嗌,我地都嗌左支柚子酒飲,仲好細心,怕我地覺得太濃,跟埋一桶冰上比我地用!重頭戲當然係個鍋啦!我地有人唔食辣,所以嗌左兩個鍋,一個麻辣汁既石班鍋,一個海鮮汁既海鮮鍋。個外型好得意,好似舊時皇帝啲野食咁!店員仲會過黎幫我地落醬搞勻佢,好好服務海鮮鍋個醬汁好夾,仲有好多海鮮,份量都好多,蠔、蝦、扇貝都有齊!啲海鮮食極都仲有,好飽呀~石班鍋同麻辣汁好夾,啲魚仲好滑!唔食開辣既我都忍唔住爭住食!食哂鍋入面啲野之後就當然要打下邊爐啦!除左嗌下啲丸同菜,打邊爐又點可以唔嗌牛?我地嗌左個牛既拼盤,啲牛掛哂上去好得意!哩到仲有得嗌許留山飲!一人整個多芒小丸子,非常滿足!唔想就咁打邊爐,又食厭左雞煲,食下燜鍋的確係個好選擇!仲有咁多個鍋有得揀,下次試下牛魔王鍋先!
哩到仲有得嗌許留山飲!一人整個多芒小丸子,非常滿足!