見天氣好似涼咗啲,所以星期日就去踩單車🚲,點知都係好熱。我同朋友由馬鞍山踩去科學園,所以第一站先喺馬鞍山食個午餐。我哋唔熟呢頭,上網見「WM Café & Bar」幾多好評就試下,加上又近起點。餐廳面積原來好大,人流不絕。環境亦唔錯,乾淨衞生😊。店員們全部都超好人同有禮貌,幫我哋拍多張枱擺嘢,又記得我哋叫咗甜品,食哂主菜後主動送上,服務細心,抵讚👍。餐牌大大張,早午茶晚餐全部都有成廿款揀,花多眼亂🤣,有選擇困難症嘅人又遇上麻煩。午餐價錢親民,平均$5X至$7X一份。餐湯預設一定有得揀忌廉龍蝦湯,唔駛額外加錢,出品仲要唔馬虎,幾濃郁🤤。另一款係是日餐湯-蕃茄湯🍅,味道偏甜少少,都OK。🍞跟湯嘅麵包原來好脆㗎!WM全天候早餐配牛油多士($73),加煙三文魚($8)。早餐大大份,並將所有食材放上一個煎Pan造型嘅碟上面,感覺可愛😍。早餐唯一要揀嘅項目就係蛋🥚:黑松露炒蛋或者太陽蛋。全日早餐包括黑松露炒蛋、烤蕃茄、豬肉腸、煙肉、蘑菇、茄汁焗豆、粟米、煙三文魚同沙律菜。炒蛋香滑,而且黑松露醬好香;個人鍾意佢有埋蘑菇🍄同粟米🌽,最後食埋塊多士麵包就一定飽哂!美國BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條($
忌廉龍蝦湯
WM全天候早餐配牛油多士
全日早餐包括黑松露炒蛋烤蕃茄豬肉腸、煙肉、蘑菇茄汁焗豆粟米煙三文魚沙律菜。炒蛋香滑,而且黑松露醬好香;個人鍾意佢有埋蘑菇🍄同粟米🌽,最後食埋塊多士麵包就一定飽哂!
美國BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條
美國BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條($63),先講炸薯條🍟,佢應該係一大包買番嚟嗰種,亦無乜特別醬料,不過勝在熱辣辣炸起,我哋三兩分鐘就將佢哋KO。
美國BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條
漢堡包大小剛好🍔,厚度係可以讓我一啖食哂咁多層。麵包有烘過,所以口感偏脆,而唔係行鬆軟路線。我食漢堡係因為貪佢有🐷手撕豬做餡料,豬肉份量超多,湧哂出嚟,調味用上燒烤醬,相當惹味😋。同時,餡料仲有大大片菠蘿、蕃茄同生菜,成個組合超夾之餘,亦能平衡一下燒烤醬嘅濃烈。
檸檬芝士蛋糕
檸檬芝士蛋糕(跟餐+$12),餐廳嘅自家製甜品係三款芝士蛋糕,當中有檸檬味🍋,自不然係我嘅首選。蛋糕口感無平日食開嗰啲咁厚稠,飽滯感亦較低,檸檬味就好突出,唔錯。
飲品方面🥤,我哋要咗凍奶茶凍檸檬紅茶,味道正正常常,但留意番凍飲要加$4。
總括嚟講,呢餐係一頓休閑嘅週末滋味午餐🍽,定價合理、選擇多、食物質素不俗、環境衞生同服務都好好,各方面均令人滿意。我相信佢係馬鞍山附近一帶街坊嘅食堂,家庭聚餐最適合不過🈴️,用餐過程期間眼見唔少外賣訂單。
2020-10-11
忌廉龍蝦湯