2023-03-12 429 瀏覽
𝕋ℍ𝔼 𝕄𝔸𝕋ℂℍ𝔸 𝕋𝕆𝕂𝕐𝕆甜品]來自東京表參道的The Matcha Tokyo,在銅鑼灣也有分店,口罩令一解除,銅鑼灣人流增多!品牌主打全天然100%有機抹茶,於鹿兒島及京都宇治自設茶園,以無污染土壤、天然湧泉孕育自家抹茶。現場見到茶師依舊保留手法,將100%有機抹茶粉放入茶碗內,注入攝氏80度蒸餾水,再用奈良高山製的100條竹穗茶筅來沏茶🫖人流眾多但每一步都沒有馬虎!𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 Iced (12oz) $52抹茶櫻花拿鐵️🌸3月3號全線登場的櫻花新品,相信是根據春日時節推出,櫻花味道同抹茶味出奇地夾,本身是抹茶控又唔嗜甜的我,覺得加櫻花啫喱都無違和感,淡淡櫻花甜度剛剛好,又沒有藥水味,今次的限定新品不錯!唯一係覺得比定價上太高,比$38抹茶拿鐵還貴十幾蚊!𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭 $68抹茶濃縮咖啡拿鐵雪糕芭菲☕️上年9月推出的「抹茶雪糕拿鐵芭菲」,由上到下由抹茶雪糕、100%有機抹茶啫喱、北海道牛奶雪糕、有機咖啡啫喱組成。雪糕融化速度好快!我覺得是合理的,品牌主打有機;我記得細個的時候有大人講過,越好的雪糕融化得越快
𝕋ℍ𝔼 𝕄𝔸𝕋ℂℍ𝔸 𝕋𝕆𝕂𝕐𝕆

[一粒肉丁/銅鑼灣/甜品

抹茶櫻花拿鐵️🌸

抹茶濃縮咖啡拿鐵雪糕芭菲☕️

上年9月推出的「抹茶雪糕拿鐵芭菲」,由上到下由抹茶雪糕、100%有機抹茶啫喱、北海道牛奶雪糕、有機咖啡啫喱組成。雪糕融化速度好快!我覺得是合理的,品牌主打有機;我記得細個的時候有大人講過,越好的雪糕融化得越快?(笑)🫠味道來說:抹茶的香味出但沒什麼茶的苦澀味道、抹茶啫喱就比雪糕味道較淡?牛奶雪糕牛奶味清甜好香、咖啡啫喱有咖啡味但不苦!

總體來說芭菲$68性價比要比新品飲品賣$52高🐱

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐤𝐲𝐨 銅鑼灣店
地址:銅鑼灣勿地臣街8號地下
📍港鐵銅鑼灣站A出口, 步行2分鐘

#一粒肉丁_銅鑼灣
#asiuyuk_cwb

🔎美食地區搜尋 #asiuyuk_地區
#hkfoodie #hkeat #hongkongfoodie

Instagram: asiuyuk