2017-11-13
好友約我食晚飯,佢買咗呢間嘅團購($168+加一),訂咗位準時去到,在一橦大廈內,乘電梯上到去,店內牆身畫咗好多日本風圖畫,地方唔大,主要係卡位,店員逐個對資料然後入座,佢比咗一個卡位我哋,每枱都有氣罐爐、火鍋爐,同抽風口!只有兩小時,坐低就落單,食物選擇多,根據要嘅份量落單,但第一轉嘅牛肉全部無來,其他來齊,之後就無漏單!秋葵冷麵:呢個我喜歡,八爪魚加蟹籽卜卜脆,蕎麥麵ok,汁清清地唔膩!白薑:酸爽開胃牛肩肉、牛舌心、牛柳、和風牛仔腸:牛嘅水準一般,又細又碎!香草羊肉粒:唔膻但唔香!唔講都唔知食緊羊!一般!雛雞(半隻):呢個明明係熟食上菜嘅,可惜完全唔熟,再補燒都只可以食到隻雞髀!雞腎:有咬口!多春魚:燒得乾身,魚春卜卜脆!好味燒生蠔:又細又瘦,蒜蓉多過蠔!粟米、粟米荀、茄子、翠肉瓜、鮮冬菇、秋葵、車厘茄、蕃薯仔:圓蔥魚餅:彈牙好味魚肉年榚:幾煙韌玉子燒:燒完味道太甜幾假!一般札幌蝦燒賣唔彈牙!蝦味假!一般!火鍋:北海道鰹魚昆布湯:湯底幾清甜,海帶多!又有啲魚乾!胖胖牛:魚磚:彈牙幾好味蟹柳:太易碎!流心芝士年榚:外彈牙內軟身!好味大根:清甜生菜:新鮮爽脆金菇菜:幾新鮮!芋絲卷:彈牙
白薑:酸爽開胃
牛肩肉、牛舌心、牛柳、和風牛仔腸:牛嘅水準一般,又細又碎!
香草羊肉粒:唔膻但唔香!唔講都唔知食緊羊!一般!
雞腎:有咬口!
多春魚:燒得乾身,魚春卜卜脆!好味
燒生蠔:又細又瘦,蒜蓉多過蠔!
粟米、粟米荀、茄子、翠肉瓜、鮮冬菇、秋葵、車厘茄、蕃薯仔:
圓蔥魚餅:彈牙好味
魚肉年榚:幾煙韌
玉子燒:燒完味道太甜幾假!一般
札幌蝦燒賣唔彈牙!蝦味假!一般!
火鍋:
北海道鰹魚昆布湯:湯底幾清甜,海帶多!又有啲魚乾!
胖胖牛:
魚磚:彈牙幾好味
蟹柳:太易碎!
流心芝士年榚:外彈牙內軟身!好味
大根:清甜
生菜:新鮮爽脆
金菇菜:幾新鮮!
芋絲卷:彈牙正常!
刺身:
象拔蚌、馬刀貝、甘海老、榮螺片、帆立貝:擺盤幾好,水準只可以話ok! 象拔蚌、馬刀貝有咬口,其他比較一般,帆立貝已經細隻仲要片開兩邊增加賣相!蝦又唔鮮!所以一轉已無encore
飲品:
Coke zero、蘋果山楂、烏龍茶:現成飲品!正常
講真食物水準只係一般,要燒嘅要好急趕(燒烤唔同打煸爐水煮快好多)而其他熟食又一般,隻燒春雞賣相靚但入面完全唔熟!啲牛肉嘅水準只係一般!
店員爽手有禮,收碟好勤快,枱面嘅醬汁我問其中一個男店員,佢唔清楚話叫其他店員答我,但又無咗件事,最後我問其中一個女店員佢解釋我知!
又急又趕,燒烤放題要至少3小時!火鍋比燒烤更好