2007-12-01
放假數天,在家翻閱舊雜誌時看到介紹此粥店,便專程來試試看。星期四早上10時,門口已擠滿了人要攞籌等位(食粥都要派籌都係第一次見!),不過亦很快便被安排入座。店內只有5張枱,擠迫情況毋用多說。叫了及第牛肉粥($22)+炸兩($10),碗粥都幾足料,腰、潤、粉腸、肉片、豬心、牛肉每樣都好新鮮,應爽口的爽口,該嫩滑的嫩滑,食得出是無化學添加,而粥底十分香甜綿滑,細心留意會見到粥裡掺著不少瑤柱絲(粥的味是濃,是因各樣配料都有調味,食完會想飲水,但我唔覺得係味精);腸粉是即拉的又薄又滑,難得的是油炸鬼非常香脆兼且鬆化,所以我一人幹掉一整碟都毫無難度! 回家上OR時才讀到網友對此店的服務的意見,本人感到訝異,因為除了覺得食物質素好之外,最impress我的其實就是他們的服務態度。門口派籌的女士(該就是老闆娘吧!)係大大聲不過唔係冇禮貌;當我拿起樽豉油想加落炸兩時,佢一眼關七見到即刻問我要豉油係咪加落炸兩度,我話係佢就好熱心介紹“呢樽豉油係咸架,不如加我哋d甜豉油啦!”(抵讚!) 店內人多擠迫,但所有店員都一絲不亂極有默契,聽到最多的並不是向廚房高聲呼叫落order之聲,而是多謝、唔好意思請等等et
回家上OR時才讀到網友對此店的服務的意見,本人感到訝異,因為除了覺得食物質素好之外,最impress我的其實就是他們的服務態度。門口派籌的女士(該就是老闆娘吧!)係大大聲不過唔係冇禮貌;當我拿起樽豉油想加落炸兩時,佢一眼關七見到即刻問我要豉油係咪加落炸兩度,我話係佢就好熱心介紹“呢樽豉油係咸架,不如加我哋d甜豉油啦!”(抵讚!) 店內人多擠迫,但所有店員都一絲不亂極有默契,聽到最多的並不是向廚房高聲呼叫落order之聲,而是多謝、唔好意思請等等etc. 此店有不少長者光顧,店員都好有耐性有禮貌地安排他們慢慢入座。
翌日早上差不多時間再訪,沒那麼多人不用等位。今次叫了皮蛋肉片粥($16)+炒麵($8),粥依然美味,麵是即叫即炒的,端上桌時熱辣辣香噴噴,份量可觀。不見老闆娘在場指揮大局但service都冇問題。唯一可批評的是食物真的上得慢,趕時間的朋友請另覓食肆。
連續兩日的觀察都頗滿意,唔知係咪我好彩呢?!