2011-08-09 19 瀏覽
上海友人來港,一行6人到和幸大快朵頣。來和幸食飯,燒豬牛雞都是例行公事。估唔到佢地「肝」菜亦非常出色。前菜煙豬肝,本來估好似火腿扒一片片薄切,但原來同我想像的相差十萬八千里。 佢地將個豬肝成個煙熏,然後一粒粒厚切。口感少少似蓮蓉,一D都唔乾,有少少「張」住個口嘅感覺。雖則無鵝肝甘油潤,更唔會入口即溶,但估唔到襯埋黃芥辣食,因為有少少辣味,好有意外驚喜,飲埋sake更不錯。食肉食到甘上下,友人話想食飯。之前未試過叫飯,研究一輪之後,選擇了極爆脂的鵝肝石燒飯,應該一定飽。上枱時真係有兩塊鵝肝放飯面,比我地睇完之後,侍應哥哥先至係我地面前攪散撈飯。加上係石鍋熱上,一路攪一路「炸炸」聲,D鵝肝味出晒來。睇真除左鵝肝,仲有蕈菇,口感好爽。嫌食燒肉唔夠飽,這個強烈推介,爆脂指數爆晒燈都值得一試!
厚切粒粒煙豬肝,今次第一次食。
有兩大塊鵝肝放飯面,好抵! 比我地睇左先至攪散佢。
2011-08-07
5 分鐘 (堂食)
厚切粒粒煙豬肝,今次第一次食。
有兩大塊鵝肝放飯面,好抵! 比我地睇左先至攪散佢。
  • 煙豬肝
  • 鵝肝石燒飯