2023-09-11
呢個街區雲集咗最文青最酷的特色餐廳,包括呢間長期人氣高企的日式居酒屋。門面以簡潔的反光玻璃窗和黑白灰色調牆壁,店內環境以木系色調配啡黃燈光,感覺好暖色,枱上坐滿人,非常熱鬧。我嚟過2次都係食午餐,都係揀HK$118 套餐,不過2次都發現店員計錯數🤦🏻♀️,建議要check張單才付款比較好。🦐🍜 虎蝦濃湯麵 (+HK$50).湯麵上面的吉列炸蝦真係好巨型,外皮香脆,望近用的不是炸粉而係好多隻櫻花蝦做炸皮!不過味道偏鹹.蝦湯好濃郁而不膩,口感奶滑.伴的是蕎麥麵,比較腍身,如果係拉麵可能會硬身啲和更掛湯啲🍅🍜 黑醋番茄冷麵.冰涼的幼素麵,爽滑口感,每一口都食到酸甜醒胃的黑醋番茄凍湯.撈勻面頭啲雜菜粒 — 番茄、甜辣椒、洋蔥、紫蘇葉等等,豐富口感🍇🫔 葡提鴨卷.估唔到鴨肉卷住粒巳去皮嘅提子咁夾,鹹香和爆汁甜蜜味的衝擊,好正👍🏻*🦀🦪 蟹肉牡蠣 (+HK$2).吉列炸蠔上面鋪滿厚厚一層蟹肉,一熱一凍、蘇脆和爽滑,口感豐富美味😋🍢 雞肝啡菇 (+HK$2).幾特別的配搭,雞肝疊在啡菇上面一齊炸,咬一啖有粉口的雞肝和多肉汁的啡菇,好味呀😋*🥩 生蒜牛柳(+HK$2).炸牛柳上面塗上生蒜醬,牛柳多汁,
🦐🍜 虎蝦濃湯麵 (+HK$50)
.蝦湯好濃郁而不膩,口感奶滑
.伴的是蕎麥麵,比較腍身,如果係拉麵可能會硬身啲和更掛湯啲
🍅🍜 黑醋番茄冷麵
🍇🫔 葡提鴨卷
🦀🦪 蟹肉牡蠣 (+HK$2)
🍢 雞肝啡菇 (+HK$2)
🥩 生蒜牛柳(+HK$2)
.炸牛柳上面塗上生蒜醬,牛柳多汁,但比較淡味,生蒜醬就creamy但味道好淡
🍢 白燒活鱔 (+HK$8)
.同事話味道好好,鱔魚肉爽滑,調味得宜
🥃 麥茶 & 烏龍茶
.兩款茶味醇厚,夠冰涼,爽呀!
.麥茶嘅杯印有日系人物圖案,好酷😂