餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

📆 探店行動:21/6/2023 | 星期三 | 1930 🕢 | 人數 2️⃣〰️〰️身為灣仔老街坊兼拉麵控,食得最多嘅唔喺日本拉麵就係上海拉麵。上海拉麵呢個層面,我幫襯得較多嘅喺"翡翠拉麵小籠包"。連鎖店嘅佢出品味道唔會驚豔,有啲仲要勁伏,但佢陪伴我渡過中學,博士,打風等等嘅時光。屈指一算都差不多20年,喺回憶般嘅存在。今日甘啱行過,純粹想輕食,就嚟回憶下。2️⃣個人嗌左4️⃣樣野:〰️〰️🪔上海排骨拉麵 $78每次嗌呢個拉麵心情都好忐忑,因為佢嘅質素喺過山車般嘅存在,我經歷過淡茂茂嘅湯、糊口嘅拉麵、乾柴嘅排骨。今次....有啲唔同....算得上喺罕有嘅好食 😮🍽 看似清淡嘅湯頭有淡淡雞嘅鮮味同火腿嘅鹹香,鹹濃度啱啱好,淨食拉麵都唔會寡 ✅️🍽 即叫即拉嘅麵條有咬口,食到末聲都唔糊口 ✅️🍽 炸排骨做到外脆內嫩,薄薄一層嘅炸皮包著肥鬆化有肉汁嘅肉排,正 ✅️▫️🪔清炒河蝦仁 $145河蝦細細隻鮮味都幾濃郁,肉質彈牙,感覺幾新鮮。廚師火喉拿捏得啱啱好,唯獨調味略為重手,偏鹹,齋食有少許負擔。▫️🪔瑤柱賽螃蟹 $88蛋白炒得幾嫩滑,有眼見得到嘅瑤柱絲/碎,味道喺有嘅,就甘食鮮味唔太突出,要搭配浙江醋增加風味。▫️🪔涼
🪔上海排骨拉麵 $78
🍽 即叫即拉嘅麵條有咬口,食到末聲都唔糊口 ✅️

🪔清炒河蝦仁 $145
🪔瑤柱賽螃蟹 $88
🪔涼拌海蜇 $80
海蜇爽脆乾身,唔喺碎濕濕,味道OK。
〰️〰️
💸 匯豐信用卡有88折。連茗茶、餐前小食(花生)同服務費,埋單$412
2023-06-21