2018-04-05 216 瀏覽
近排天氣真係時熱時凍,明明新聞寫係20度,但係其實又幾涼下,所以都係打個邊爐下胃先得湯底都有唔少味道可以選擇,心大心細嘅我地,緊係揀鴛鴦湯啦,一邊係新加坡叻沙湯,一邊係味菜胡椒豬肚湯。前者味道微辣,內有芽菜,幾惹味,後者味道比較咸,可能啲味菜無沖水,味道真係超級咸,咬咗一啖真係覺得味道盡失,最好撈起一啲味菜,同加多啲水首先黎嘅係一樣唔係到到都有得食嘅牛白肉,其實姐係牛胸其中一部份黎,肉唔係紅色而係奶白色嘅,你以為佢係會好似肥膏嘅口感,或者同其他普通部位相似嘅口感,咁你就錯喇,佢嘅口感係爽口帶微彈牙,牛肉香唔係太突出,不過口感咁特別,同叻沙味湯底幾夾除咗牛白肉之外,緊係少不了要嗌番碟鮮嫩牛頸脊黎食,望落牛肉肥瘦分明,食落有陣陣牛香,口感都尚嫩滑,真係唔錯下一樣同樣係牛嘅食材黎,就係牛骨髓,次次打邊爐有嘅話我都會嗌,白色、滑溜溜、一條條咁嘅外賣可能會令唔少人卻步,但係獨有嘅味道同口感會令食過嘅人愛上,個人認為配麻辣湯底,味道更佳跟住打邊爐都必嗌啲丸類,我地就叫咗個自製三式丸,其實姐係三款手打嘅滑,分別有墨魚滑、蝦滑同鯪魚滑,需要自己用枝木羹將滑刮成丸子大小,每一款丸子都好彈牙,相信係因為手
跟住打邊爐都必嗌啲丸類,我地就叫咗個自製三式丸,其實姐係三款手打嘅滑,分別有墨魚滑、蝦滑同鯪魚滑,需要自己用枝木羹將滑刮成丸子大小,每一款丸子都好彈牙,相信係因為手打嘅關係先可以做呢個口感,值得嗌嘅菜式