2021-08-30
住元朗真係好幸福 想食乜都有 今晚唔煮飯 同老公出去撐枱腳 近近哋揀咗附近嘅巨昇冰室叫餸食飯我哋叫咗個晚市二人餐$178 A項三揀一 B項小菜十四揀一 C項包油碟一碟 白飯及湯各兩碗 還有熱飲兩杯A項揀咗客家沙薑雞 估唔到例牌都幾大碟 好似有半隻雞咁多 沙薑味超濃郁 夠鹹夠惹味 雞件肥瘦均稱 唔會有過多肥膏 雞皮爽彈 肉質嫩滑又多汁 食唔到有雪藏味 反而沙薑好入味B項揀咗蔥花滑蛋蝦仁 呢個值得推介 韭黃好香 同蛋好夾 炒蛋炒得一啲都唔老 好嫩好滑 蛋味又夠香 蝦仁大隻又爽口 超好下飯的這裏的紅豆冰老公超喜歡 紅豆不但大粒 而且軟綿起沙 而我就喜歡這裏的凍奶茶 夠曬冰凍 茶味夠香心思思叫多咗個荷葉豉汁排骨蒸籠仔飯$68 籠仔飯是即叫即蒸 所以等候需時 但係等待是值得的 荷葉味滲透在每粒米飯之間 非常清香 排骨份量夠多好似食極都食唔完咁 而且醃得入味 餐廳夠光猛 店舖環境乾淨企理 食物款式又夠多 晚市有各式各樣美食提供 除咗有小炒、小菜之外 亦有蒸餸 煲仔 鐵板 炒粉麵飯……款式多到不能盡錄 天天吃也不會悶 也不會重複