2023-07-04 490 瀏覽
尖沙咀黃金地段海防道的「辰Tatsu」,地下無廣告,只有細細一格的水牌,唔係專程拜訪都未必會係街留意到佢!刺身每日由日本豐州直送到港,保證食材新鮮。新開個零月已經草到一班熟客,當晚入坐都坐滿客人。晚市就有分17品$980同22品$1580的Omakase,我哋就揀左17品試試🍣✨晚•17品 Omakase $980✨🔸先付3品清湯螺、芝士年糕、沖繩水雲配准山🔸刺身4品(季節限定)首先有來自沖繩的笛鯛,加左海藻鹽、柚子蘿蔔蓉調味,魚質的油比較高。接著重頭戲有南澳龍蝦,睇住師傅拆殼,新鮮龍蝦肉配龍蝦膏,諗返起都係第一次食龍蝦刺身😳加wasabi食肉質超爽彈!來自熊本的深海池魚🐟加上海藻昆布😋鮫鰈魚即右口魚邊 我都好鍾意😍面頭有魚本身的肝醬,再加微辣的四季紅同bb蔥,油脂感🆙 壓軸有來自高知縣的鰹魚,用煙薰稻草製成,加上秘製醬汁、炸京葱絲,味道豐富,好Smoky🚬🔸煮物鹽燒北海道呑拿魚下巴,燒得外脆肉嫩,魚油味好香🥰如果驚太heavy,可加酸汁青檸,平衡油脂感👍🏻🔸壽司6貫(季節限定)伴碟有柚子蘿蔔、蒜頭漬、牛蒡漬。第一件係蜜柑鯛 ,飼養個陣落左蜜柑果皮🍊所以食落都會有少少果香甜味。第二件係

✨晚•17品 Omakase $980✨

🔸先付3品
清湯螺、芝士年糕、沖繩水雲配准山

🔸刺身4品(季節限定)

🔸煮物

🔸壽司6貫(季節限定)
伴碟有柚子蘿蔔、蒜頭漬、牛蒡漬。第一件係蜜柑鯛 ,飼養個陣落左蜜柑果皮🍊所以食落都會有少少果香甜味。第二件係山口縣的赤貝,加左柚子皮,味道清新,經過師傅拍打令肌肉纖維收縮口感更爽脆😋第三件係千葉縣的地金目,魚味比較重啲。
第四件係池魚配搭三星漬、薑花。來自鳥取的拖羅,上面係大拖,下面中拖,入口即溶🤤
最後係北海道的赤海膽,好鮮甜好想再encore😚

🔸鹿兒島 A4和牛丼
期待已久的A4和牛丼,A4和牛本身已經好軟嫩,經炙燒過好香,連同自家製醬油漬蛋黃,有濃郁的蛋香,拌勻一齊食充滿幸福感☺️

🔸江戶前玉子燒
加入准山蓉、帶子肉、蝦肉、蛋漿焗成的玉子燒,都幾特別,有啲似古早味蛋糕,好軟綿。

🔸吸物 - 竹筴魚清湯

🔸甜品 - 柚子雪萉

📍#辰 #Tatsu (#尖沙咀美食)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓