2018-11-04 1609 瀏覽
由於早前有朋友同我們介紹話喺馬鞍山海澄軒海景酒店嘅「天澄閣」出品都幾好,所以我們今晚就去食晚飯!一坐低店員就攞咗碟小食畀我們,係日式嘅枝豆,但就用中式加咗花椒八角嘅煮法,所以出嚟嘅色澤賣相係有啲唔係咁吸引,而且味道亦比較怪,同埋質感係超級腍身,呢點係令我們覺得比較失望!睇咗一陣我們就叫咗係每位計嘅時令豐料燉湯:淮山杞子燉鷄嘅湯料就算足料,但湯底係相當清,清到可以話係淡而無味!清蒸游水老虎斑仔好大條肥美,而蒸嘅時間火候控制得恰到好處,所以肉質係非常鮮甜嫩滑!孖寶D:果皮蒸大連鮑魚都幾新鮮同爽滑彈牙!而貴妃鷄嘅肉質就相當鬆軟滑溜!總括:食物出品大致上都算無乜大問題,但其中有啲店員嘅服務態度就好有問題,因當時嘅時間係啱啱8點,店員就同我們講話所有糖水已經送晒!咁我們就話唔緊要,所以店員就攞咗生果同糕點畀我們!本來我們都覺得幾好,無再諗糖水嘅問題,但隔咗唔夠5分鐘,另一個店員就同喺正我們前面張檯嘅熟客講話你們想食咩糖水?我而家入去攞畀你!聽到呢句之後我們即刻覺得超級嬲,心諗如果你真係要留畀熟客嘅話,咁就應該要低調啲啦,同埋原來呢度祇係鍾意招呼熟客,新客就可以唔駛理咁!唉⋯⋯
而且味道亦比較怪,
同埋質感係超級腍身,
呢點係令我們覺得比較失望!
清到可以話係淡而無味!
清蒸游水老虎斑仔好大條肥美,
而蒸嘅時間火候控制得恰到好處,所以肉質係非常鮮甜嫩滑!
孖寶D:果皮蒸大連鮑魚都幾新鮮同爽滑彈牙!
而貴妃鷄嘅肉質就相當鬆軟滑溜!

餐前小食:枝豆
時令豐料燉湯:淮山杞子燉鷄