之前細佬好鍾意釣蝦,佢叫我哋悶悶地可以去試吓,有得食又有得玩,咁啱見到石門呢邊有個釣蝦場,於是乎就趁happy Friday同老公過嚟玩吓 🤩呢個釣蝦場都幾大,一開始店員好好心機教我哋點樣釣,包括點樣整好 d 餌同埋將佢勾好,釣嘅時候有啲咩注意,同埋真係有蝦上釣嘅時候應該點樣用力先,先至唔會嚇走啲蝦 🙈 就咁聽就好似唔係好難,到真係落手落腳釣嘅時候就發現其實都幾考技巧,首先要好有耐性等蝦上釣,其實當中我哋有幾次都有蝦上釣,但係收桿嘅時候唔識用力,次次都嚇走咗啲蝦 😂 回到呢啲時候,店員就會好有耐性咁教返我哋應該要點樣做;正所謂自己嘅晚餐要靠自己努力,釣唔到就冇飯食 😂 喺我哋嘅努力下,總算叫做有返啲收穫 😆重點嚟啦,釣到嘅蝦可以即整即食,佢有唔同嘅煮法,預設嘅係鹽燒,亦都可以加錢試唔同味,今次我哋就試左營地醬油蝦 😋 營地醬油蝦開邊燒嘅蝦勁香甜,秘製醬油令到蝦嘅鮮味提升咗,亦都十分之香口,蝦頭仲有啲膏可以食,勁滿足 🤤秘製醬油雞翼由於佢嘅醬油實在太好食,於是乎我哋又叫咗啲醬油雞翼,呢個醬油汁鹹鹹甜甜咁,越食越好味,雞翼隻隻都脹卜卜,又唔會太油膩,唔錯 😋

營地醬油蝦

秘製醬油雞翼