朋友喺北角附近返工,今日約咗佢收工食飯嚟到附近一間新開嘅餐廳,上網睇介紹唔多,見價錢合理,抱住冒險心態一試,估唔到幾有驚喜﹗餐廳/環境簡介|我見上網睇呢度平日最多人分享嘅就係食早餐同Lunch,日頭早嘅嘢比較普通茶餐廳,不過呢間就真係算坐得舒闊、裝修新,大玻璃窗採光多,光猛又多卡位坐。唔知係咪新開關係,店員都特別主動熱心,呢點都值得一讚。食物方面|我哋叫咗一個晚餐加一個意粉兩個女仔食,叫咗一個晚餐Set加一個意粉藍青口配酸種麵包 $108 ( Foodluck推介﹗✨)本身見到藍青口已經好想食😛呢個選擇好吸引,原本都驚得青口唔夠飽,但原來佢兩塊酸種麵包都好大塊🤩而且烘得好好食。加埋呢個藍青口嘅忌廉白酒汁好開胃,除咗有淡而不膩嘅芝士咸香味,質地唔會好稱稠,用嚟點包啱啱好,好驚豔﹗是日餐湯/ 廚師沙律今日嘅餐湯係蕃茄湯,飲落蕃茄味好重好自然,唔死甜,酸酸甜甜嘅蕃茄味作為頭盤好開胃。另外值得一讚「廚師沙律」,平時出面食有啲真係好hea,但呢度竟然有幾塊薄切雞胸肉,我哋都讚咗一下,而且賣相都唔錯,算係有誠意嘅沙律冬陰公軟殻蟹意粉 $88份量好多,兩個人Share食極都仲有咁。一入口第一下覺得都

藍青口配酸種麵包 $108 ( Foodluck推介﹗✨)

是日餐湯/ 廚師沙律
今日嘅餐湯係蕃茄湯,飲落蕃茄味好重好自然
,唔死甜,酸酸甜甜嘅蕃茄味作為頭盤好開胃。
是日餐湯
廚師沙律

冬陰公軟殻蟹意粉 $88
份量好多,兩個人Share食極都仲有咁。一入口第一下覺得都真係有啲辣喎
,唔食得辣嘅朋友仔要留意~呢都不錯。呢款嘅冬陰公係香辣多過酸嘅,軟殻蟹嘅「肉感」爭少少,偏瘦咗少少,但整體味道我個人覺得呢個價錢都唔錯同合理,係辣油多咗少少~但整體唔錯,再食多次都會叫

熱情果冷泡烏龍 $18
飲品嚟講,呢款酸咗少少,不過飲落唔算好甜,茶味都好突出

奇異果冷泡烏龍 $18
本身驚好伏,但飲落又唔會好難入口,奇異果味偏淡啲,係後期慢慢滲返出嚟,不過好係唔算太甜,估唔到烏龍味又幾夾。
奇異果冷泡烏龍

食後評|整體體驗其實幾好,推一有少少尷尬係佢哋碟設計都好大,係影相靚啲,但張枱又未去到好大,好似一人餐嘅沙律餐湯同主菜如果一次過上齊已經放滿張二人枱,場面有啲搞笑,不過都係好少嘅意見,可能就要注意上菜時間要控制到一樣舡完再一樣,就好考驗餐廳嘅功夫。如果可以可能都要物色吓多啲細啲、慳位啲啲嘅餐具。
是日餐湯
廚師沙律