2018-10-11
今日同朋友食飯,就選了座落將軍澳的鮪世市場(將軍澳)。我們一行二人,安排坐在壽司枱旁,個位睇落窄,但坐落唔算太逼,但動作不要太大,會撞手肘。我們點了三文魚壽司、左口魚裙邊壽司、劍魚腩壽司、汁燒海鰻壽司、日本帆立貝壽司、極上吞拿魚鮫壽司、鮪世海鮮丼、特大赤海蝦壽司、天然真鯛及海鹽輕燒中吞拿魚腩壽司。三文魚壽司,唔錯。左口魚裙邊壽司,唔厚,唔濕,味道唔錯,魚油味好豐富。日本帆立貝壽司,唔錯。極上吞拿魚鮫,入口唔洗點咬就溶左,油味好豐富,又冇渣。天然真鯛壽司,下面有塊薄荷葉仔避腥,lee個食法幾得認,魚味提升左另一層次。鮪世海鮮丼,飯好夠份量,d刺身都係真材實料。食左個極上,食返個海鹽輕燒中吞拿魚,都一樣好味。海鹽輕燒中吞拿魚,都一樣好味,燒左個表,d魚油出左黎,香好多,一開波就好有油香。壽司飯有比心機的,唔係行貨,並不是亂加壽司醋個d,而係米飯分明,黏度岩岩好,好淡醋味個種。
三文魚壽司,唔錯。
左口魚裙邊壽司,唔厚,唔濕,味道唔錯,魚油味好豐富。
日本帆立貝壽司,唔錯。
極上吞拿魚鮫,入口唔洗點咬就溶左,油味好豐富,又冇渣。